Forrige uke gikk «Trondheimsreisen» sin seiersgang under Kosmoramafestivalen. Fredag 16. mars har filmen norgespremiere.

Bjørg Gresseth (56) var en av de mange tusen som så traileren til filmen som begynte å sirkulere på sosiale medier i januar. Ett av klippene i filmen, som også brukes mye i markedsføringen av den, viser en far og to døtre på vei over Bakke bru en fin sommerdag.

– Det er jo oss! tenkte jeg.

Gresseth gjenkjente ikke seg selv ved første blikk. Men hun gikk inn til samboeren, som er trondhjemmer, og la frem Ipaden. Dette måtte jo være en film for ham.

Bjørg Gresseth. Foto: Mariann Dybdahl

– Så var det noe som slo meg: Det var noe rart med de tre på brua. De to jentene var så likt kledd oss da vi var små, det var strikkeklær fra mor. Og så begynte jeg å studere bildene. Jeg kjente igjen faren min. Det var ikke noe problem, sier hun og nikker til søsteren Anne (52).

– Usikkert årstall

De gransket bildet, og kom frem til følgende: Det må ha vært en sommerdag i 1969 eller 1970. Kanskje var familien fra Skjelstadmark i Hegra på en liten ferietur til Trondheim. Storesøster Bjørg (7) gikk først, med lillesøster Anne (3) rett bak. Far Leif hadde på seg hatt, som han ofte brukte å ha på den tida. Bilforhandleren Anco, som blant annet solgte Chevrolet og Opel, lå på denne sida av Bakke bru, på Verftstomta.

– Kanskje vi var på vei dit for å se på biler, sier far Leif (80). Han var 32 år i 1969.

Da og nå: Det nye Scandic-hotellet ved enden av Bakke bru, ligger lenger ut i elva enn bygget som sto der på 60-tallet. Derfor måtte vi trekke litt lenger ut på brua for å få tilsvarende motiv i bakgrunnen. Dette bildet er tatt fra cirka samme posisjon som originalbildet.Mariann Dybdahl/«Trondheimsreisen» requireReady(['lib/image.compare.slider'],function(ics){});

Nå, nesten 50 år etter, stiller de opp for å ta bildet på nytt. I 1969 var det parkeringsplass på Verftstomta. HV-brakka, som tyskerne bygde i 1940, var revet noen år tidligere. På originalbildet ser en både Nidarosdomen og Bybrua. Dagens Scandic-hotell sperrer utsikten som de hadde fra punktet som filmopptaket ble gjort fra den gangen. Derfor trakk vi litt lenger ut på brua, for å få noenlunde samme bakgrunn.

Ortofoto av Bakke bru 26. september 2017 og 22. juni 1964. Her ser vi at Scandic-hotellet kommer i veien for siktlinjen mot Nidarosdomen og «Lykkens portal» på Bakklandet. HV-brakka som er på bildet fra 1964, ble revet i 1967.norgeibilder.no requireReady(['lib/image.compare.slider'],function(ics){});

Leif Gresseth husker ikke at han ble filmet, men det er åpenbart at de la merke til et kamera på den andre siden av brua. Regissør Magnus Skatvold forteller at klippet er hentet fra filmruller med diverse råmateriale fra Trondheim kinos filmer. I arkivene fant de opptak fra både 50- og 60-tallet.

– Men vi vet ikke eksakte årstall, sier han.

Magnus Skatvold, som har regien på «Trondheimsreisen».

Bygde byen

Leif hadde giftet seg med Johanna i 1962. Bryllupet sto i juni. Bjørg kom til verden allerede i september samme år.

– Det var korte svangerskap den gangen, sier paret og smiler.

Anne ble født i 1966. Siden kom Odd Arve i 1968 og Lisbet i 1971.

– Hva var dere drømte om for barna deres den gangen?

– Jeg håpet at de skulle få mer skolegang enn det jeg fikk. Og det gjorde de, sier Leif.

Leif Gresseth. Foto: Mariann Dybdahl

Selv fikk han bare sju år med folkeskole, før det bar ut i diverse manuelt arbeid. På 60-tallet fikk han jobb hos Dovre entreprenør og drev med planering, veier og infrastruktur for nye boligfelt i Trondheim. Han minnes blant annet storstilt arbeid på Stubban, og flere steder på Byåsen. Siden fikk han jobb hos Karl Ove Bjørnstad og jobbet med snekkering og betongarbeid. De første årene bodde han på anleggsplassene i Trondheim. Da han og kona stiftet familie leide de et hus på en gård til det barnløse ekteparet Lisbeth og Ludvig Kvål.

– Det var enkle kår, med bare kaldtvann i springen i huset. Men vi hadde det bra. Lisbeth og Ludvig ble som ekstra besteforeldre for oss ungene, sier Bjørg.

LES UKEADRESSAS STORE REPORTASJE: Smaken, lukten og lyden av byen

Søstrene Gresseth på trappa, rundt 1970. Bjørg til venstre, Anne til høyre. Foto: Privat

Sesongkort på Lerkendal

Hver morgen satte Leif seg i bilen og kjørte inn til Trondheim. Om han tråkket til litt ekstra på gassen, og føret var fint, gikk det på 45 minutter. På kaotiske vinterdager kunne det ta to timer å komme seg hjemmefra og opp til arbeidet på for eksempel Byåsen.

– Veiene var dårlige. Det er kolossalt store forandringer her, og det er til det bedre, konstaterer Leif.

Mor Johanna (76) var hjemmeværende mens barna var små. Da hun gikk ut i arbeidslivet fant hun seg godt til rette på Tekstilkjøp i Stjørdal. Der fikk hun også bidra med solid fagkunnskap om sin store lidenskap: Strikking.

– Mor var alltid hjemme når vi kom fra skolen, og det var mat på bordet. Det var en god og trygg barndom, forteller Anne.

Anne Gresseth. Foto: Mariann Dybdahl

I dag bor hun sammen med ektemannen i Flora i Stjørdal, og jobber ved et sykehjem i Meråker. Paret har to voksne barn på 22 og 24. Bjørg bor på Charlottenlund i Trondheim, sammen med samboeren. Hun har en datter på 34 år, og har jobbet mange år i helsevesenet i Trondheim. Foreldrene holder fortsatt til i huset de bygde i Skjelstadmark i 1977.

I fjor hadde Leif sesongkort på Lerkendal, hvor han så alle hjemmekampene til Rosenborg. Nå skal døtrene snart få ham med på kino også.

De må jo få sett seg selv i «Trondheimsreisen»!

Leif Gresseth og døtrene Bjørg og Anne kjente igjen seg selv på traileren til filmen «Trondheimsreisen» som har kinopremiere denne helga. – Det er stas, sier trioen. Foto: Mariann Dybdahl