Iron Maiden og Volbeat står øverst på plakaten til Trondheims nye rockefestival.

Lørdag 2. juni er utsolgt for dagspass, mens det torsdag ettermiddag var 49 dagspass igjen til søndag 3. juni. I skrivende stund er det igjen 400 pass for hele helga. Det ferske festivalanlegget ved E.C. Dahls bryggeri skal ta imot 19 000 musikkentusiaster per dag.

- Vi kommer til å selge ut i nærmeste fremtid, og da blir det i alt 38 000 festivalpublikummere innom i løpet av helga. I antall besøkende er Trondheim Rocks allerede tredje størst i Norge når det gjelder antall publikummere. Og det er den klart største rockfestivalen. Ganske vilt, sier Stein Vanebo i Trondheim Concerts.

- Hva er nøkkelen til suksessen?

- Det er lett å se at det var et behov i markedet etter denne typen festival. Det at to av verdens største rockeband er på plass, Iron Maiden og Volbeat, er heller ikke så dumt, sier Vanebo.

Stein Vanebo

Styres ikke av Spotify

En spørreundersøkelse de har gjort blant billettkjøperne viser ifølge Vanebo at publikum kommer fra hele verden.

- Fellesnevneren er at de er glade i gitarbasert rock.

- Det er ikke den musikksjangeren som får størst medieoppmerksomhet, men den har kanskje mest dedikerte fans?

- Ja, det er noe i det. Onsdag samlet Metallica 22 000 i Oslo, i alle aldre. Det er ikke hitlister på Spotify som bestemmer dette, heller ikke sladderoppslag eller andre oppslag i mediene. Det er en dedikasjon til musikken, som er litt annerledes enn popsjangeren, der mange har én hit og forsvinner etterpå, sier Vanebo.

Den gang da: Iron Maiden spilte på Lerkendal stadion i 2008. Søndag 3. juni er de tilbake i Trondheim.

Eksperthjelp

For å sikre at festivalopplevelsen blir noe mer enn en parkeringsplass fylt med to scener og noen ølboder, har Trondheim Concerts fått bistand fra nestorer innen henholdsvis festival og servering: Thomas Ryjord, som har ledet Storåsfestivalen og er mannen bak Trondheim Calling og nykommeren Stokkøya Festival, og Preben Oosterhof som startet kaffebarkjeden Dromedar i 1997.

- Thomas er festivalmann av rang og skal sørge for festivallook på et gammelt industriområde. Vi har også lagt opp til litt mer spennende serveringssteder som food trucker og spesialutsalg. Preben har ansvar for dette. Det blir ikke bare pølser og brød og halvlitere fra Dahls, lover Vanebo.

Foreslo rockfestival

Ideen til rockefestivalen dukket opp under John Fogerty-konserten på Sverresborg i fjor sommer. Martin Nielsen, direktør i Live Nation antydet at Iron Maiden kunne være aktuelle for Trondheim i juni 2018.

- Det er mye arbeid å sette opp en konsert for én artist. Men Martin foreslo at vi skulle lage rockefestival, forteller Vanebo.

Konsertarrangøren, som har hatt stor suksess med å ta artister som Bruce Springsteen, Elton John og Mark Knopfler til Trondheim de siste årene, var i utgangspunktet skeptisk til å bli festivalarrangør.

- Trondheim har mange gode festivaler med blant annet Olavsfestdagene, Pstereo, Jazzfest, Nidaros blues og flere. Men rocksegmentet er ikke så godt dekt, det nærmeste du kommer er Tons of Rock i Halden. Derfor gikk vi videre med dette, sier Vanebo.

Klar for rock: Trondheim Concerts og Stein Vanebo arrangerer på festival på tomta ved E.C. Dahls brygger i begynnelsen av juni. Her er Vanebo fotografert i fjor høst, da nyheten ble sluppet.

Planlegger neste år

Vel vitende om at økonomien til årets festival er sikret, er de er allerede i gang med å planlegge neste års festival. Trondheim Concerts har også lagt penger i en ny trafostasjon på området, på samme nivå med den som ble bygd i Granåsen, og har også planer om enkeltkonserter på området i årene som kommer.

- Nå er vi sikret stabil strøm og har kapasitet til å gi lys til hele Stjørdal, illustrerer Vanebo.

- Og Dahls har nok øl?

- Hehe, ja det har de. Men egentlig er det en myte om at det drikkes så mye øl på rockekonserter. Folk som er musikkinteresserte kommer ikke på festival for ikke å huske hva som skjer etter klokka 20, for å si det sånn. Men myten om rock og øl lever, og det er jo bare artig, mener Vanebo, og legger til at festivalen ikke har aldersgrense. Men det er selvfølgelig 18 årsgrense for kjøp og bruk av alkohol.

Festivalområdet ved E.C. Dahls bryggeri er romslig. I juni fylles arenaen opp med tusenvis av rockfans.