Ingen ting er overlatt til tilfeldighetene når Åge, Sambandet og det faste crewet jobber for den mest spesielle konserten i rockelegendens karriere.

«Lys og varme» går sømløst over i «Rio de Janeiro» som går over i «Levva livet» og «Twist & Shout». Vi har hørt dem før, og bandet har helt tydelig spilt dem før. Men det er lett å merke at dette er alvor, dette er viktig. Vi er på øving foran den mest spesielle konserten Åge Aleksandersen og Sambandets karriere. Olavshallens lille sal er omgjort til Sambandet-land, og den rutinerte gjengen i dongeri og svarte T-skjorter er konsentrert om respektive arbeidsoppgaver. Musikk, lyd, lys og logistikk.

- Det er lett å bli for ivrig. Lett å bli så foroverbøyd at musikken blir oppkavet. Selv om det er Royal Albert Hall må vi være tilbakelent, føle musikken, nyte musikken, på samme måten som på en vanlig konsert. Vi må si til oss selv at også dette er en vanlig konsert, sier trommeslager Steinar Krokstad – selve rytmesjefen i det ganske så samspilte bandet.

Men når vi møter dem i Olavshallens lille sal onsdag formiddag er det ni dager før konsert og bandet er fortsatt litt rustne. De er tidlig andre dag på årets første øving. Sambandet har de siste årene hatt intense konsertperioder fra juni til oktober. Resten av året er de spredd for alle vinder.

- Vi har ikke møttes siden sist oktober, så vi må bli kjent med hverandre igjen musikalsk, sier Åge

Ikke mye klemming

- Det blir litt hengiven stemning etter over et halvt års pause?

- Hengiven? Nei, det vet jeg ikke. Det er ikke mye klemming nei, skratter Åge, mens gjengen begynner å forlate øvingsområdet for middagspause. Krokstad bryter inn med et innspill til låtrekkefølgen, han mener to låter bør bytte plass i siste sett. – Det er allerede skrevet inn, jeg tenke nøyaktig det samme, sier Åge.

- Har det hendt du har angret på at du ble med på Royal Albert hall-ideen?

- Det ble jo mye styr da nyheten ble annonsert. Men for å være ærlig har jeg ikke tenkt på dette i det hele tatt gjennom vinteren. Alvoret tok meg da jeg for første gang var inne i Royal Albert Hall for et par måneder siden. Du verden for en sal, du verden så mye historie som sitter i veggene, sier Åge. I de siste ukene har han imidlertid tenkt svært mye på denne konserten. Arbeidet med å sette sammen årets repertoar har ikke vært enkelt.

Det legges opp til en konsert på to timer og 45 minutter. I Royal Albert Hall krever de pause på så lange konserter.

- Sambandet har aldri spilt konserter med pause, så jeg må tenke på en ny måte. Konserten må begynne og slutte to ganger, så det blir på en måte to forskjellige konserter. Men når jeg først har vent meg til tanken, tror jeg også det vil gjennomføres på enkelte andre konserter i sommer. Konserter på nesten tre timer krever ganske mye, og en mann på min alder trenger restitusjon, sier 67 år gamle Åge. Det kan jo være publikum har behov for å strekke på seg og justere væskebalansen også.

Åge sier han ikke kommer til å spille låter spesielt for Royal Albert Hall. Repertoaret som han til slutt ender med i London, kommer også til å følge ham gjennom årets påfølgende konserter i Kirkenes, Hammerfest, Vinstra, Flå og ikke minst årets høydepunkt på hjemmebane: konserten på Sverresborg med gjesteartistene Kurt Nilsen og Sofia Karlsson.

Utsolgt på Sverresborg

- Det er fantastisk at også årets konsert på Sverresborg nå er helt utsolgt, sier Åge. Konserten der blir, bortsett fra gjesteartistene, identisk med London-konserten, ganske sikkert også med pause.

Noen gamle kjenninger som ikke har vært på repertoaret på noen år, kommer tilbake igjen i år, blant annet «Skin sola» og «Mitt land mitt land». Men helt spikret er ikke konserten ennå. Åge har en reserveliste på 38 låter å ta av, så det kan komme justering inntil settet spikres tidlig neste uke.

- Det litt spesielle i London er at kommer til å gjøre «Trondheimsnatt», der en låt vi ellers gjør bare i Trondheim. Men jeg har skjønt det sånn at det blir ganske mange trøndere i salen, derfor passer den nok inn, smiler Åge.

Obligatorisk er i hvert fall selve låten «Langt igjen til Royal Albert Hall», Åges versjon av Elton Johns «Country Comfort», som ble hans første solohit i 1975. Det er nesten like lenge siden låten ble spilt på konsert.

Låten som tok ham til Royal Albert Hall

- Den var litt traumatisk på gå inn i. Jeg har et litt problematisk forhold til deler av teksten. Låten har sine skavanker, men bandet berger den. Og det er jo ingen tvil om at det er denne låten som tar meg til Royal Albert Hall, sier Åge – som også presenterer den på samlealbumet med nesten samme navn som utgis fredag.

LES OGSÅ: De som kom seg til Royal Albert Hall

Han er godt fornøyd med sammensetningen på «Langt å gå til Royal Albert Hall», blandingen av nye låter og gamle favoritter, men uten de aller mest kjente låtene. Åges hovedfokus nå er uansett på konsert og ikke album. Han er på vei hjem til middagspause før dagens andre øving.

Sånn holder Sambandet på hele uka – en hel øvingskonsert på formiddagen, en hel konsert på kvelden. Publikum i London neste fredag skal få opplevelsen de forventer. Til slutt sitter det garantert som det skal. Og det bør det jo.

For nå er det bare tiden og veien igjen til Royal Albert Hall.

Foto: Adresseavisen
Fokusert Åge: Det er nå bare en liten uke igjæn til Royal Albert Hall Foto: RICHARD SAGEN
Fokus på Åge: 41 år etter at låten ble lansert, er ventetiden snart over. Det er ikke lenger like langt igjen til Royal Albert Hall Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen
Førstrekka er klar: Bjørn Røstad, Skjalg Raaen, Åge Aleksandersen, Gunnar Pedersen og Morten Skaget er i rute foran neste fredags konsert i Royal Albert Hall. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen
Rojal øving: Neste fredag spiller og synger Bjørn Røstad, Skjalg Raaen og Åge Aleksandersen om Rio de Janeiro i London. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen