- Men denne gangen mener jeg det virkelig. Dette var min siste bok om Fredrik Drum og Skarphedin Olsen, sier Nygårdshaug (70) om «Budbringeren».

Den skarpsindige politietterforsker Skarphedin Olsen er sterkt irritert over at han må avbryte sin fiskeferie i Hessdalen for å etterforske et mord der både UFO-entusiaster og skeptikere er blant de mistenkte. Skarphedin fremstår mer enn noen gang som Nygårdshaugs alter ego, og hans motvillighet til å jobbe med nok et drap mens ørreten napper villig vekk, er kanskje et ekko av forfatterens egen motvillighet mot å skrive enda en krim?

- He, he, kanskje det er min motvillighet mot å skrive i det hele tatt, antyder Nygårdshaug.

- Men du skriver jo hele tiden?

- Jeg må jo det, slik situasjonen er i bokbransjen. Men jeg kan drømme om noe annet. Jeg har mange interesser og liker dårlig å sitte å ræva, har mange unnskyldninger for å gå fra pc-en, sier Gert Nygårdshaug, som imidlertid har innvilget seg en utgivelsespause neste år.

Ny roman i Mino-serien

- Naboene mine tenker nok at jeg har fri hele tiden, ettersom jeg alltid i hagen og steller. Men det er når jeg steller i hagen jeg grubler frem bøkene mine. At hagen blir fin er bare en bonus, sier Nygårdshaug.

- Ideen er å utvikle Mino-kvartetten, med «Mengele Zoo», «Himmelblomstreets muligheter», «Afrodites basseng» og «Chimera», videre i en femte roman, som binder personer og hendelser fra de fire første bøkene naturlig sammen. Jeg begynner å nærme meg noe nå. Men utgivelse neste år er absolutt ikke realistisk, sier Nygårdshaug.

Økologi er et grunntema i disse bøkene. Nygårdshaug er en engasjert forfatter, som blander samfunnsspørsmål med sin interesse for historie og vitenskap. – Jeg er ikke imponert over forfattere som skriver om eget navlelo, sier Nygårdshaug.

Men han kombinere gjerne egne interesser med skrivingen. Da han i sin tid startet sin krimserie med gourmet og skriftekspert Fredric Drum, var det klart at grunntema for serien skulle være tid og bevissthet – ikke helt uavhengig av hans egen hovedoppgave i filosofi om Heidegger og tidsbegrepet.

Snekker og gourmet

I tiden før han begynte med Drum-serien, jobbet han som snekker og hadde samtidig fått interesse for mat og vin. Han gikk på Oslos få gode restauranter på den tiden, men han hadde jo ikke råd. Som forfatter av Drum-bøkene kunne han fråtse i gastronomiske detaljer. Men det var mest i starten av serien.

-Jeg toner det ned, det var ikke innovativt lenger, det ble så mye mat overalt, sier Nygårdshaug, men Skarphedins hengivenhet for stilton-osten er fortsatt der. Og han svelger den fortsatt ned med rød Merlot.

Det var ikke så mange som skrev krim i Norge da han startet. Nå er det, for å ta kortversjonen, ganske mange, og de fleste er mer opptatt av action enn av kløkt. Det er også blant årsakene til at Nygårdshaug er gått noe lei sjangeren.

Har ikke skjønt alt

Gert Nygårdshaug vokste opp i Tynset, ikke veldig langt unna Hessdalen, som siden 1981 har vært kjent i store deler av verden for de spesielle lysfenomenene. UFO-fenomenet i Hessdalen er utgangspunktet i spenningen i «Budbringeren» – selv om Nygårdshaug selv nok er enda mer engasjert i fiskeforholdene i bygda.

- Fiskingen var det eneste jeg ikke trengte å gjøre research på i boka, sier Nygårdshaug, som beskriver de lett outrerte miljøet av Ufo-entusiaster med for noen overraskende velvillighet.- Jeg er ikke spesielt alternativ av meg, men jeg er åpen for at jeg ikke har skjønt alt i tilværelsen, sier han.

Røros og Tynset

Noe han trengte å gjøre research på var lensmannskontoret i Røros, som ga ham en velkommen anledning til å oppleve en by som har gjort det meste riktig når det gjelder å ta vare på sin egen historie. Tynset har ikke akkurat vært like flinke med det.

50 år som forfatter markeres i dag

Gert bodde fortsatt i Tynset da han som tenåring fikk positivt forlagssvar på sine innsendte dikt. I 1966 kom hans første diktsamling «Impulser». I dag, onsdag, blir hans 50 år som forfatter feiret med et arrangement hos Cappelen i Oslo.

Etter fire diktsamlingen på 15 år, tok hans karriere fart i 1981. Den første Drum-krimmen kom i 1985, den tolvte i år. Men «Budbringeren» er kronologisk nummer 11, i serien. Boka som kom ut som nummer ti for ti år siden, «Rødsonen», vil alltid være den siste i serien.

Sin egen bestefar

Nygårdshaug gjør det vanskelig for leseren, når Skarphedin Olsen kanskje er sin egen bestefar, kanskje ikke eksisterer i det hele tatt, i en romanserie biter seg selv i halen. Bok nummer 12 må være den siste, men kan likevel like gjerne den første.

- Jo, litt komplisert er det, medgir Nygårdshaug. – Men «Budbringeren» kan leses som en helt frittstående, ukomplisert spenningshistorie. Det ikke gjøres vanskelig, insisterer jubilanten.

Krim nummer 12: Budbringeren henter sin handling fra fiskevann og UFO-entusiaster i Hessdalen, ikke langt unna Gert Nyårdshaugs barndomstrakter. Foto: Foto Kristin Svorte, Adresseavisen