Et lite rykk. Det føles nesten som om gulvet skal gi etter, men nei. I bedagelig tempo glir 101 år gammelt edeltre og smijern oppover i etasjene.

Med seg har heiskabinen beboer Aksel Martin Stokke, som sjelden gjør bruk av det antikvariske transportmidlet. Selv velger 84-åringen alltid trappene og apostelens hester framfor heisen.

- Jeg går bestandig. Ikke fordi jeg ikke tør å ta heisen, men fordi jeg vil sikre meg litt gratis trim, smiler Stokke.

Original stand: Heiskonsollen og resten av heisinteriøret er alt sammen fra 1916.

- Datidens Nedre Elvehavn

Heisen ligger i en staselig jugendgård i Bergljots gate 5 på Øya. Bygården er tegnet av en av byens fremste jugendarkitekter, Johan Osness, som står bak bygg som Bajazzogården i Søndre gate og E. C Dahls stiftelse i Sverres gate.

Heisen, som ifølge Stokke er byens eldste, ble levert av Norges første heisfabrikk, Wisbech AS i Kristiania. Da den ble satt i drift i 1916 var den et gode tiltenkt overklassen.

- Dette området var i 1910-tallets svar på Nedre Elvehavn, sier Stokke.

Heisene var i drift fram til 1982, da den etter en heiskontroll ikke ble sett på som sikker nok. Men tidlig på 90-tallet ble hele det tekniske maskineriet byttet ut. Treet fikk en runde med beis, og heisen var i gang igjen.

Artig med heis: - Det er mange unger som synes det er gøy å ta heis, forteller Stokke.

Ikke hopp i heisen

I dag kontrolleres det smått antikvariske transportmidlet fire ganger i året, men det hender likevel at farkosten stopper.

- Det er nesten 40 studenter i huset, derfor blir den heftig brukt. Heisen er litt ømfintlig. Hvis noen hopper i heisen mens den er i bevegelse, så stopper den.

Det kan fort bli dyrt. Om du skulle stå fast i heisen kan det fort være at du må betale for å få heisen i gang igjen. Pris: 3–4000 kroner. Profesjonelle heismontør er kostbart forteller Stokke, men til tross for at heisen stopper en gang imellom mener han at den er en fenomenal sak.

Ikke fredet

Byantikvar Mette Bye forklarer at heisen ikke er fredet, men mener at både den og bygården har antikvarisk verdi. Selv  kjenner hun ikke til det gamle transportmidlet i Bergljots gate fra før.

- Vi skal definitivt være oppmerksomme på den. Om det blir laget noen nye reguleringsplaner for området vil heisen komme med. Alle heiser fra tidlig 1900-tall er av interesse for oss.

Byantikvaren har kartlagt fasadene til alle jugendgårdene i byen, men innvendig har de ikke vært.

- Vi har en plan om å ta en titt på trapperom og eventuelle heiser. Når vi skal gjør det, vet jeg ikke.

- Hvorfor har dere ikke kartlagt jugendgårdene innvendig?

- Det handler om ressurser. Vi må ta det når vi får tid.

Hun mener at det er flott at engasjerte eiere tar vare på gammelt interiør.

Birolle i TV-serie

Selv mener beboer Aksel Martin Stokke at det er viktig å verne om gammel historie. Han forteller at heisen også har hatt en birolle i NRK-serien om Henry Rinnan.

- Serieskaperne skulle simulere en fangetransport i heisen på Misjonshotellet. Der var heisen byttet ut, derfor valgte de å bruke vår heis. Det var artig.

-En burugle på loftet: Aksel Martin Stokke holder oppsyn med den 101 år gamle heisen.