Da frisørsalongen skulle utsmykkes fikk kunstneren frie tøyler til å dekorere. Det resulterte i alt fra hår i veggene til hønsenetting og tykk sement.

Crazy idé

Adresseavisen drar i denne serien rundt til ulike trønderske arbeidsplasser for å se hvilken kunst som er å finne. Vi har vært innom brannstasjonen på Sluppen, der brannmennene bruker kunst for å innrede til sitt andre hjem. Hos 3T er de glad i sterke farger for å skape energi både for ansatte og kunder.

Onsdag besøkte vi H2 i Thomas Angells gate, som ble dekorert fra utsiden og inn av kunstner He Marli for 24 år siden.

Anders Larsen er innom salongen for første gang. - Det ser ikke helt ut som en vanlig salong, men jeg liker det godt. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Styreleder Henki Ofstad forteller at han kontaktet He Marli da han ønsket en salong som var «helt crazy», og som ingen andre hadde sett maken til. Da dekoreringen startet fikk Ofstad besøk av byantikvaren, som kunne fortelle at han ikke hadde sett lignende utsmykking siden Britannia.

- Han sa at hvis kunstneren fikk 100 prosent frihet ville han være med i behandlingen av byggesaken. Byantikvaren synes det var så fantastisk at en kunstner fikk utsmykke, sier han.

- Litt grotesk

Ofstad forteller at hele salongen er et kunstverk. He Marli fikk frie tøyler, og hovedveggen er laget av flere blånyanser. Det er i tillegg brukt mye gull i veggene, og speilene er inspirert av dyr. Det er brukt mye ulike materialer, slik som tre, messing og glass. I taket er det sirkler i messing som skal illustrere stjerner og planeter.

Bildet «Morning glory» som henger innerst i lokalet er Monica sin personlige favoritt. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Ifølge kunstneren er helhetsopplevelsen det vesentlige, og du skal alltid kunne legge merke til en ny detalj.

H2-salongen har et kunstverk i veggen, der det er samlet hår i en murvegg. Det er inspirert av gammel, norsk tradisjon da de brukte hår i muren til å isolere hus. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Rett over sofaen ved inngangen henger det et stort glass med hår på en murvegg. Den er inspirert av en gammel, norsk tradisjon da de brukte hår i muren til å isolere hus.

- Den synes folk er litt grotesk, sier daglig leder Monica Theodorsen.

- Så skummelt ut

Theodorsen har jobbet i salongen i 19 år.

- Første gang jeg gikk forbi salongen synes jeg det så skummelt ut.

Daglig leder Monica Theodorsen har jobbet i salongen i 19 år. Hun tror ikke hun hadde klart å jobbet en annen plass etter å ha vært omringet av all kunsten. Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Hun hadde først et inntrykk av at det kun var «crazy» folk og kunder her, men det fikk hun fort avkreftet.

- Jeg synes det er koselig å jobbe i en slik salong, og det har blitt en vane med all kunsten. Jeg tror lokalet tiltrekker seg dem som ikke er helt mainstream, og det er mange unge kunder som kommer på drop in.

Frisøren forteller at mange kommer innom bare for å se.

- Særlig turister. De kommer inn i salongen for å ta bilder. Ikke alle skjønner at det er en frisørsalong ved første øyekast.

Blir fascinert

Lærling Oda Gundersen sier hun ikke hadde trivdes på en arbeidsplass med kunne hvite vegger. Hun synes salongen er hjemmekoselig og har en særegen personlig stil.

- Det er så mye å se på, jeg blir fascinert. Når jeg setter meg ned i en pause, legger jeg alltid merke til noe nytt. Sånn som den steinen i veggen her la jeg merke til i dag, sier hun og peker på en bitte liten stein i veggen.

Gullveggen er en av favorittkunsten til lærling Oda Gundersen. For henne er hele salongen en inspirasjon i arbeidshverdagen. Foto: Sebastian S. BjerkvikSebastian S. Bjerkvik

Gundersen lar seg inspirere av kunsten i salongen, og sier at den gjør henne avslappet. Hennes personlige favoritter er speilene og gullveggen.

- Når man jobber på en så crazy plass forventer man å gjøre noe crazy.

«Salongen der det er så mørkt»

Sissel Sundsfjord har vært fast kunde i mange år. Hun sier at førsteinntrykket var at salongen kun lagde rosa hanekammer og andre spesielle frisyrer.

- Jeg ble veldig fascinert  av håret som er innglasset, og av speilene. Alle frisørsalonger har speil, men her kan du sitte å spekulere og se, og forsøke å finne ut hva det skal forestille. Dette synes jeg ser ut som en kanin, sier hun og peker mot den ene siden av speilet.

Anders Larsen er innom salongen for første gang for å bleke håret. Han synes salongen er annerledes, og måtte spørre moren før han skulle hit om «det var den salongen der det er så mørkt».

- Jeg trodde først noe av kunsten var kinesiske tegn. Det ser ikke helt ut som en vanlig salong, men jeg liker den godt, sier han.

Det er ikke bare på arbeidsplassen kunst kan gjøre noe med humøret. 26 år gamle Kitty Angelica Semb var i ferd med å droppe ut av skolen. Hun fikk sitt vendepunkt da hun ble oppmuntret til å uttrykke seg gjennom kunsten.

Tips oss gjerne om arbeidsplasser med spennende, rar, interessant eller morsom kunst. Det kan være bildekunst, fotokunst, installasjoner eller skulpturer. Send tips til: kultur@adresseavisen.no.