De luktet på fisken, de disset fisken, de flaket opp fisken, de smakte på fisken, så smakte de igjen. Ga et anerkjennende nikk, eventuelt en resignert risting.

Og så skrev de sine notater, ga sine stemmer – og endte opp med en vinner som nærmest, for å bruke et tabloid begrep, sjokkerte panelet. For det viste seg at denne gangen var billigst best.

Adresseavisen samarbeidet i fjor med Mathallen i Trondheim om blindtest av juleribbe av forskjellige produsenter og forskjellige prisklasser. Den gangen konkluderte juryen med at den dyreste ribba var best.

I år har vi gjort det igjen, men nå på lutefisk. (Og pinnekjøtt, men i første omgang er det resultatene av lutefisken vi presenterer.)

Servert uten tilbehør

Mathallens Erik Lier og hans medarbeidere var ansvarlig for serveringen til en jury av seks matglade og matkyndige. Det var valgt ut både lutefisk som selges billig på vanlige butikker og dyrere fisk som bare finnes på spesialbutikker som Mathallen og Fiskhallen. Men frossen lutefisk er ikke vurdert.

Tilberedningen ble gjort etter anvisning på emballasjen og fisken ble servert med salt og pepper, men uten annet tilbehør.

Uvant med å smake lutefisk alene

- Det hadde blitt annerledes å smake fisken sammen med vanlig tilbehør. De aller fleste spiser lutefisk sammen med smakssterkt tilbehør. Bacon tilfører mye salt, spist alene blir fisken kanskje litt tam, sier kjøkkensjef ved Røst, Mette Evensen.

- Smaken ville blitt kraftigere om fisken hadde blitt saltet på enda lenger på forhånd.- Minst ett døgn før severing bør den saltes, sier kjøkkensjef Rune Ørsjødal ved Scandic Nidelven. Men Mathallens folk hadde altså fulgt produsentenes anvisninger, i den tankegangen at det er det publikum vil gjøre.

Juryen koste seg med fisken, tross manglende tilbehør og «naturlig» drikke. Mye god fisk. Og da alle stemmer var talt opp, ble den aller billigste som nådde høyest opp.

Godehav, som selges til spesiell tilbudspris 39, 30 i Rema-butikkene. Spennet i juryen var egentlig ganske stor på Rema-lutefisk. Mange ga den nær toppscore, noen ga den ganske lav score.

Enda større potensial

- Jeg merket at tørrfiskkvaliteten på denne fisken er meget god, men hadde den blitt saltet på et tidligere tidspunkt kunne den blitt enda bedre. Så det er en fisk med enda større potensial, sier Ørsjødal.

- En god lutefisk skal være balansert, mellom fasthet og gelé og mellom lut og fiskesmak, og det var denne, sier Ulf Dalheim.

God fisk, dårlig lutefisk

Testen dyreste lutefisk, Fiskhallen egne, kom på andreplass, og fikk jevnt høy score fra alle jurymedlemmer. En annen luksusvariant, Brødrene Berg lutefisk på filet er mye brukt på restauranter i Trondheim, og selges også på Mathallen. Men endte på sisteplass.

- Den er populær fordi den er mest folkelig, de aller fleste liker den. Jeg skjønner at mange restauranter velger slik. Den flaker seg som folk forventer seg, og har ikke mye preg av lut. For meg blir mye av vitsen da borte, sier kjøkkensjef på Scandic Nidelven Rune Ørsjødal, som hadde notert «god fisk, dårlig lutfisk» på skjemaet.

«Tirsdagsfisk» hadde Kristine Rise fra Oi! notert.

Hadde funkat i Sverige

- Den hadde funkat i Sverige, sier Mikael Forselius, som gikk i lære på en av Stockholms bedre restauranter, der var målet at lutefisken, som i Sverige lages på lange, skulle serveres så den smakte og fortonte seg minst mulig som lutefisk.

- Den hadde vært godt med rødvin til denne, istemmer Tanja Holmen.

Det var en fin, men spesiell dag på jobben for smakspanelet vårt, med først fem forskjellige typer pinnekjøtt, så fem forskjellige typer lutefisk, servert uten annet tilbehør enn brød og vann.

Resultatet av blindtesten av pinnekjøtt presenteres senere.

Disse var dommere i blindtesten: Ulf Dalheim (Adresseavisen), Mette Evensen ((øst), Mikael Forselius (Røros Hotel, Britannia), Tanja Holmen (Fretex), Kristine Rise (Oi! Trøndersk mat og drikke) og Rune Ørsjødal (Scandic Nidelven)

Her er resultatet av testen:

1. Godehav, (Rema 1000) 33 poeng kr 39,30

2. Fiskehallens egne (Fiskhallen) 29 poeng kr 129

3. Løvold (Bunnpris og Rema) 27 poeng kr 59,90

4. Grande (Meny) 23 poeng kr 99

5. Brødrene Berg, (Mathallen med mere) 19 poeng kr 159

Vinnerstykket: Slik ser en ferdig tilberedt Godehav, Rema lutefisk, ut. Prisen er ikke avskrekkende. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Juryformannen: Mikael Forselius var juryens forman, til tross for at han er flasket opp med dvaske svenske lutefisktradisjoner. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Smak for lut: Kristine Ribe ved Oi! Trøndersk mat og drikke.- Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Som det smaker: Mette Evensen har fått en skikkelig godbit, mens jurykollega Mikael Forselius gjør klar til neste smak. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Hard konsentrasjon: Lutefisk er ingen lek for Rune Ørsjødal. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Lukten er viktig: All smak begynner med lukt. Det vet vinekspert Ulf Dalheim mer om enn de fleste. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen