Ved siden av rettssalsdrama er skoledrama en av de mest effektive, fortettede måtene å skildre minisamfunn og maktutøvelse på godt og vondt på. Slovakiske «Klasseforstanderen» er en god, interessant parallell til norskmakedonske, kinoaktuelle «Fluefangeren», samt til en av årets beste filmer på norsk kino, rumenske «Den store prøven».

Handlingen utspiller seg i Bratislava i 1983. Den nye læreren ved en skole er enke av en kommunistpamp. Hun fører et regime i klasserommet som en slags korrupt psykopat. Det vil si at hun favoriserer elever som har foreldre som gjør læreren tjenester. I møte med nye elever spør hun alltid først om hva foreldre jobber med.

«Klasseforstanderen» er severdig, fascinerende studie av maktmisbruk og korrupsjon i klasserommet, med syrlig sideblikk på foreldrenes unnfallenhet og klassemotsetninger. Scenografi og tidskoloritt gir overraskende paralleller mellom Øst-Europa og Norge på 80-tallet, i en film som viser en av de verste lærerrollene på film i nyere tid. Godt spilt i all sin gru.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også «Utsøkt vakker japansk animasjon for ungdom og voksne»