Birgitte Victoria Svendsen og Mads Ousdal fikk årets Hedda-priser for henholdsvis beste kvinnelige og beste mannlige hovedrolle i teateråret som har gått.

Birgitte Victoria Svendsen (51) fikk Heddaprisen for sin tolkning av Mary Tyrone i «Lang dags ferd mot natt» på Teatret Vårt i Mole. Mads Ousdal (38) ble hedret for sin tolkning av Ivan i Dostojevskijs «Brødrene Karamasov» på Nationaltheatret.

Heddaprisen er den mest prestisjetunge utmerkelsen i norsk teater og deles ut for å hylle fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst.

Prisen for beste kvinnelige og beste mannlige birolle gikk til henholdsvis Kirsti Stubø og Pål Rønning. Stubø har tolket Hermione i «Andromake» på Det Norske Teatret, mens Rønning har spilt Anders i «Gutten i skyggen» og Hermann Orm i «Folkeutryddelse – eller leveren min er meningsløs» på Den Nationale Scene.

Det var 60-årsjubilanten Riksteatret som var scenen for årets Heddapris-utdeling, der ni prestisjetunge Hedda-statuetter ble delt ut. Teatersjef Ellen Horn ledet utdelingen.

– Lykkelig opplevelse

– Dette er en av de største rollene jeg har gjort, og det er en av de lykkeligste teateropplevelsene jeg har hatt. Det betyr enormt mye å få en pris for nettopp dette, sier en glad Svendsen til NTB etter å ha mottatt prisen for beste kvinnelige hovedrolle.

Hun betegner rollen som Mary Tyrone som en drømmerolle, og priser også samarbeidet med regissør Erik Ulfsby.

«Presist og nådeløst har hun utlevert den tragiske hverdagen til en livsudugelig aldrende kvinne, samtidig som hun med magisk medfølelse har gitt uttrykk for denne kvinnens hudløse menneskelighet», lød juryens dom over Svendsens vinnertolkning.

Svendsen har vært skuespiller i nærmere 30 år, og har blant annet jobbet i Rogaland Teater, Fjernsynsteatret, Riksteatret og Oslo Nye Teater.

– Ekstremt krevende

«Det er stor prestasjon å skape et troverdig portrett av en så menneskelig og intellektuelt kompleks karakter i kamp med teoretiske tanker om skyld og ansvar», mente juryens om Ousdals tolkning av Ivan i «Brødrene Karamasov».

– Ensomt til tider, ekstremt krevende og j... gøy, er Ousdals oppsummering av arbeidet med rollen.

– Det er veldig gøy å få en pris for noe man har jobbet så hardt for, sier han til NTB.

Ousdal har vært å se på både scene, lerret og TV-skjermer de siste åra, og i 2006 fikk han også sin debut som regissør i «Folk og røvere i Kardemomme by» på Nationaltheatret.

Fire til Nationaltheatret

Forestillinger ved Nationaltheatret fikk til sammen fire av de gjeve prisene søndag.

Prisen for årets regi gikk til Eirik Stubø. Stubø fikk prisen for det juryen mente var en minimalistisk, innovativ og helhetlig nylesning og en intens tolkning av Ibsen-klassikeren «Rosmersholm» på Nationaltheatret.

Teaterets oppsetning av «En vanlig dag i helvete» ble kåret til årets beste forestilling. Ellen Ruge fikk prisen for beste lysdesign, også dette i «Rosmersholm».

«Jungelboka» på Det Norske Teatret fikk prisen for beste barne- og ungdomsforestilling, som juryen mente var et blinkskudd av en forestilling, morsomt for både barn og voksne.

Årets begivenhet ble Tore Vagn Lids «Operasjon Almenrausch».

Foto: Foto: Jens Petter Søraa
Foto: JENS PETTER SØRAA