Album

Adi Pasha:

BABYLON FRA INNSIDEN

"Det du kaller swagger kaller jeg for narsissisme", sier Adi Pasha på "Konstruktiv vandalisme", og setter dermed tonen for debutalbumet sitt.

Den trondheimsbaserte bosnieren har tidligere gitt ut mixtapene "Oppgjøret" og "Dubstep Jihad", og albumdebuten er utgitt av Gatesyndikatet, som også ga ut Bad Spits fenomenale album "Arkana" i fjor. Bad Spit har da også produsert brorparten av sporene (resten står svenske bALd og Blunder fra Oslo for), og sammen med miksen fra Amish 82s Jørgen Meyer gir det plata et stort løft.

De fleste av Bad Spits beats er laget før han gjorde "Arkana", men de viser at han allerede var på vei til å perfeksjonere et tilbakelent, varmt lydbilde kraftig farget av gamle og "organiske" musikkformer. Her er både norske og balkanske folkemusikkelementer, og de fleste låtene har sterke melodiske figurer som sørger for en søvnig, nesten hypnotisk flyt.

Adi Pashas tekster maler et dystert, nesten dystopisk bilde av verden – av skyggesiden, som Pasha i likhet med rastafarianerne gir navnet Babylon, der egoismen der egoismen, sviket og narsissismen rår. Men håpet og motvekten ligger i relasjonene mellom mennesker knyttet sammen gjennom blodsbånd, vennskap eller kjærlighet, sterkt understreket i blant andre "Brosjans låt".

Han leverer rimene, som er personlige og sårbare heller enn breiale, med stø tyngde. Riktignok noe monotont og i en aksent som krever litt tilvenning, men som fungerer i samspill med den huskende, basstunge produsjonen. Og så kan han virkelig å lage hooks som fester seg, du får ikke "Fangens sang", "Konstruktiv vandalisme" eller "Et bedre liv" ut av hodet med det første!

"Babylon fra innsiden" er ikke like hard og skitten, men langt mer original og gjennomført enn "Oppgjøret". Den er kanskje mindre vidløftig, dyp og filosofisk enn Bad Spits "Arkana", men de to platene er bundet sammen av felles musikalske grep og et felles tenksomt alvor som skiller seg tydelig ut i positiv retning.

HØYDEPUNKT: "Et bedre liv"