Ville vesten er ikke som før, men westernfilmen som sjanger lever fortsatt. Ofte best gjennom helt nye tilskudd til sjangeren, fra helt andre steder enn amerikanske western-landskap. «Sweet Country» utspiller seg på 1920-tallet i Australia, men ser på flere måter ut som en klassisk amerikansk western fra 1800-tallet.

Les også anmeldelsen av Steven Spielbergs «The Post»

Warwick Thornton er en av de mest spennende australske filmskaperne i dag. Han har aborginerbakgrunn og fikk debutprisen i Cannes for «Samson and Delilah» i 2009. «Sweet Country» er enda bedre, og tematiserer forholdet mellom hvite menn og aborginere som gårdsarbeidere nord i Australia.

Landskap og typetegning gir klassisk western-ramme, i et brutalt drama hvor en ny, hvit farmer kommer til bygda og tror han kan behandle aborginerne som slaver. Velkjente australske toppskuespillere som Sam Neill og Bryan Brown står godt til et ensemble hvor aborginernes perspektiv og mytologi ikke bare preger historien men også formidlingen av den. Det er ikke sikkert det kommer bedre westernfilm på kino i år.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også anmeldelsen av premiereaktuelle «Black Panther»