– Jeg har faktisk ingen forslag på stående fot. Det var ikke så lett dette, sier en på vei inn i kjøpesenteret på Tiller i Trondheim.

– Jeg har lyst til stemme på meg selv, jeg er jækla flink sjøl! Nei da, det er vanskelig å si. Alle de kjendisene er bestandig så opplagt, sier en annen.

– Ja, det er sant. Men er det noen hverdagshelter du vil foreslå?

–Ikke som jeg klarer å komme på i farten. Men det er helt sikkert noen, men å huske på hvem da ... Hun er jo litt trønder hun Johaug stakkar, men det er vanskelig å si, fortsetter han.

Are og Egil

Men lenger inn i senteret finner vi noen som har svar.

foto
Ole Holum.

Ole Holum (15), Skaun, foreslår Egil Hegerberg, også kjent som Bare Egil:

– Han har skrevet «Æ39» som han synger om veien som går til Trondheim fra Oslo. – Men han er ikke trønder? Nei, men kan han ikke bli ærestrønder da, er ikke det en mulighet?

foto
Julie Høvik.

Julie Høvik (15), Skaun, foreslår NRK-programleder Are Sende Osen:

– Han snakker skikkelig trøndersk, da er du ordentlig trønder. Og så har han mange bra radioprogram. Vi ser på «På tro og Are» i RLE-timene, der er det mye bra informasjon om de forskjellige religionene. Han er både artig og veldig god til å lære bort.

Kåre og Trond

foto
Karin Brandtzæg.

Karin Brandtzæg (64), Oppdal, foreslår RBK-trener Kåre Ingebrigtsen:

– Han har gjort en fremragende jobb. Han er flink og veldig jovial type – en likandes fyr.

– Han ble Årets i trønder i fjor, men du mener han kan godt få den en runde til?

– Ja, det mener jeg ja.

foto
Ruben Ræder.

Ruben Ræder (22), Klæbu/Trondheim, foreslår Trond Åm og de som står bak det nye Litteraturhuset i Trondheim:

– Det er bra å få et samlingspunkt for litteraturen. Det har vært så spredt til nå, og lite av det. Det er jo flere mindre byer enn Trondheim som har litteraturhus. Det er bra at vi endelig har fått noe, sammen med den nye kunsthallen.

LES PORTRETTINTERVJUET MED TROND ÅM I UKEADRESSA: Levd liv fra A til Åm

Dag og Tom Erik

foto
Alfred Olsen.

Alfred Olsen (43), Trondheim, foreslår Sorgenfri-redaktør Dag Rønning:

– Han fortjener det fordi han står på for oss Sorgenfri-selgerne. Han er veldig flink til å motivere oss til å stå på videre. Møter vi motgang, så tar vi en prat med Dag og får en god samtale. Han er en god motivatør i hverdagen.

foto
Magnar og Mary Kvarme.

Magnar (74) og Mary Kvarme (72), Klæbu, foreslår NRK-programleder Tom Erik Sørensen

– Han er bestandig så blid og trivelig å høre på radioen. Jeg blir i godt humør av å høre på ham. Og likedan på tv-en der han har vært med i «Norge Rundt», for eksempel. Der er han sprudlende, alltid i godt humør. Det er det jeg fremhever med han.

Petter og Tove

Ann Kristin Elverum (47), Trondheim, foreslår langrennsløper Petter Northug:

– Jeg synes han har gjort mye bra på ski. Han hadde en fadese med den der kjøringa, men han har virkelig kommet seg igjen og fått tilbake tilliten, synes jeg. Det virker som at han satser bra og har lært av feilene.

foto
Kåre Ingebrigtsen

Nede på RBK-brakka er fjorårets vinner Kåre Ingebrigtsen sikker i sin sak:

– Det er fullt av strålende kandidater i Trøndelag. Men min kandidat har gjort det litt vanskelig for seg selv i og med at hun sitter i juryen selv. Jeg mener at Tove Moe Dyrhaug er en veldig bra kandidat for den jobben hun gjør for Rosenborg og hele Trøndelag. Det synes jeg er fantastisk. Skulle jeg stemt, og det gjør jeg sikkert, så stemmer jeg på Tove, sier Ingebrigtsen.