Institusjonsteatret i Trondheim var derfor øverst på ønskelista da hun søkte jobber etter endt teaterutdannelse i 2015.

- I klassen min var miljøet ved Trøndelag Teater en snakkis. Alle hadde hørt om hvor mye gøy skuespillerne har det i Trondheim, at det er et skikkelig freskt teater med mange artige folk. I tillegg er det et sted hvor du som nyutdannet skuespiller kan få mange fine utfordringer, både seriøse og morsomme, sier Mari Hauge Einbu.

Tyra Trillroinndotter

27-åringen fra Skedsmokorset har fast jobb ved teatret, og debuterte som fet rotte i «Nøtteknekkeren». Dette året er det imidlertid komedier på rekke og rad for Mari. Hun var Lady Marion i «Robin Hood – Rai rai i Sherwoodskogen» på Trøndelag Teater i vår, og i sommer underholdt hun trønderne som Tyra Trillroinndotter med lausunge i «Slaget på Testiklestad» på Sverresborg. I helga var det premiere på den klassiske forviklingskomedien «Panikk i kulissene» hvor Mari stiller med kårni parykk og løstenner, og før jul flesker hun til som selveste jomfru Maria i reprisen på «Juleevangeliet – The smash hit musikal».

- Før jeg tok teaterutdannelse, drev jeg med amatørteater. Og på Teaterhøgskolen fikk jeg beskjed om å kvitte meg med sånne revy-nykker, jeg spilte nesten bare alvorlige, bedrøvelige damer i studietiden. Men så fikk jeg sannelig bruk for mine komiske sider likevel.

Komibølge i Trøndelag

Å skulle få folk til å le, er ingen simpel kunst.

- Det er sykt skummelt å spille komedie. Og det er vanskelig å stole på at publikum koser seg når man ikke hører latter fra salen. Samtidig prøver jeg å tenke at ikke alle publikummere gapskratter, noen holder seg til humring.

Så langt har det åpenbart vært mye gapskratt under det siste årets teaterkomedier i Trondheim. Skuespillerne/regissørene Mads Bones, Olve Løseth, Kyrre Havdal og Ole Christian Gullvåg har stått i spissen for at en velvoksen komibølge har skyldt over byen. Det startet allerede i 2014 da denne gjengen satte opp «Slaget på Testiklestad». Galskapen forplantet seg til institusjonsteatret, og «Robin Hood» og «Juleevangeliet» på Trøndelag Teater spilte for fulle hus. I kjølvannet fikk gjengen flere Komipris-nominasjoner i år, og det er første gang at Komipriser tildeles humorister utenfor Oslo. Mari ble blant annet nominert til beste kvinnelige komiker.

- Bones og de andre gutta har virkelig fått til noe unikt som er lagt merke til utenfor Trøndelag. Da jeg kom til byen for to år siden, hadde jeg bare lyst til å jobbe med denne gjengen. Det virket som de koste seg sånn med å lage teater. Første gang jeg så «Testiklestad» hadde jeg aldri sett noe lignende tidligere.

On sjalusi og spisse albuer

Hun var så heldig å få spille i to sesonger med «Testiklestad», en spelparodi som er så breddfull av voldtekt, barnedrap og plumpe Trump- og prumpevitser at det skapte sjokkbølger blant velsoignerte kulturpublikummere som kan sin Ibsen.

LES ANMELDELSEN: Reddes av spinnville øyeblikk

«Panikk i kulissene» er ikke av den crazy og grove sorten, men en ekstrem farse med slap stick-humor à la «Fawlty Towers» med streng koreografi.

- Publikum får se hva som skjer både foran og bak scenen, og det kommer for en dag at det er litt for mange konflikter blant skuespillerne til at forestillingen lar seg gjennomføre. Det er mye drama og sjalusi i teatertruppen.

- Er det noen gang rot og kaos i kulissene i virkeligheten?

- Nei, det kan være litt galskap, men aldri kaos. Da jeg gikk på Teaterhøgskolen hørte vi jo om at det var mye spisse albuer og sjalusi i denne bransjen, men da jeg kom til Trøndelag Teater opplevde jeg noe helt annet. Her er alle så rause og jeg opplever ingen konkurranse. Det er en fantastisk arbeidsplass.

Fant kjæresten på jobb

Og Mari kommer neppe til å returnere østafjells med det første.

foto

Hun har nettopp kjøpt ny leilighet sammen med kjæresten Jon Lockert Rhode, rørosing og skuespiller ved Trøndelag Teater.

- Nei, jeg forlater ikke Trondheim på en stund. Her er det godt å være, og foreløpig et luksussted for en skuespiller.

foto
Trillrund på Testiklestad: I musikalkomedien «Spelet på Testiklestad» spilte Mari Hauge Einbu (til høyre) rollen som Tyra Trillrunddotter. Josefine Frida Pettersen hadde også en rolle i spelparodien. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
foto
Jomfru i Juleevangeliet: Mari Hauge Einbu er Maria i årets utgave av «Juleevangeliet». Josef (Leo Magnus de la Nuez) med tidsriktig bibel-frisyre. Foto: Berre
foto
Lady i Robin Hood: Mari Hauge Einbu i rollen som Lady Marion som får sin Robin Hood (Gunnar Eiriksson) til slutt. Lille-John (Klaus Sonstad, foran) kan juble. Foto: BERRE v/Jens Westbye
foto
Panikk i kulissene: Mari Hauge Einbu har tenna på tørk i den klassiske forviklingskomedien «Panikk i kulissene» av Michael Frayn som åpnet teaterhøsten 2. september. Her sammen med Kenneth Homstad. Foto: Ole Ekker