Han tok over etter Bjarne Fiskum i 2002, og når kontrakten går ut neste sommer har Gimse vært kunstnerisk leder for orkesteret i fem perioder, totalt 15 år. Han har grublet på dette en stund og mener tiden er inne for å tenke nytt, både for ham og orkesteret.

Orkester i flytsone

- Det er ikke det at 15 år er nok, men det er en blanding av at hvis jeg skal gjøre noe annet må jeg snart sette i gang. Dessuten tror jeg det er sunt og godt både for orkesteret og meg å se en annen retning. Vi har kommet dit at vi har både kunstnerisk og økonomisk forutsigbarhet, det går mer av seg selv, sier Gimse. Han kan se tilbake på en periode der de har firedoblet sin statlige støtte og utviklet et stadig tettere samarbeid med Trondheim Symfoniorkester.

- Det er ingen dramatikk i at jeg går av, men riktig timing. Jeg tror det er riktig å slutte når alt fungerer godt, det ligger ingen tretthetsslitasje her.

- Hvordan har ensemblet reagert?

- Det har vært både spørsmål av typen hva skjer da, men også respekt for avgjørelsen. Vi er alle spente på fortsettelsen, men det gir enorme muligheter for orkesteret at de nå kan tenke helt nytt, sier han.

Gimse tror det er sunt for orkesteret å få en ny gjennomgang av selve organiseringen. Alt ansvaret, både når det gjelder personalansvar og kunstneriske valg, har ligget hos ham.

Vi spille mer

- Hva skal du gjøre?

- Nå skal jeg gjøre alt jeg har lyst til, men ikke hatt tid til. Jeg ser frem til å våkne uten å kjenne på det enorme ansvaret det er å lede et helt orkester. Jeg skal øve og spille mer, så jeg kommer ikke til å ligge på latsiden. All planlegging med Trondheimsolistene gjør at jeg ikke har rukket å planlegge noe for min egen del. Men jeg er åpen for det meste, sier Gimse som formelt slutter 1. august 2017.

For daglig leder i Trondheimsolistene, Steinar Larsen, føles det rart at Gimse slutter, men ser det også som en naturlig utvikling.

- Han har sittet siden 2002, lenger enn sin forgjenger, og gjort en ekstremt viktig jobb med å bygge opp orkesteret. Han har hatt en finger med i spillet overalt, så det blir en overgang. Vi kan ikke regne med å finne en kunstnerisk leder som kan fylle alle rollene han har hatt, sier Larsen. Styret i Trondheimsolistene er allerede i gang med å lete etter en arvtaker.

- Trondheimsolistene har en energi, friskhet og et engasjement som er helt unikt. Dette var noe Fiskum startet og som Gimse har ført videre. Dette må vi ta vare på samtidig som at en ny kunstnerisk leder må kunne sette sitt stempel på orkesteret, sier Larsen.

Takknemlige og stolte

Styreleder for Trondheimsolistene, Ola T. Lånke, tar Gimses valg om å ikke fortsette til etterretning.

- Han har vært kunstnerisk leder i 15 år og hatt en enorm betydning for orkesteret, både når det gjelder aktivitetsnivå og kvalitet. At han velger å slutte er en normalsituasjon vi måtte vente etter så mange år, så sånn sett er det ikke overraskende. Vi er både takknemlige og stolte over at han har vært med så lenge, sier Lånke.