Sammen med Mads Bones og teatersjef Kristian Seltun har Espen Klouman Høiner tatt initiativ til støttekonserten.

Om lag 30 skuespillere og musikere vil stå på scenen i en forestilling kalt «Sceneskift 2015».

– Vi står foran den største flyktningkatastrofen siden andre verdenskrig, og vi følte et sterkt behov for å bidra på en eller annen måte. Å vise handlekraft og solidaritet med mennesker i nød, sier Klouman Høiner.

Inspirert av folk flest

Han sier konserten er direkte inspirert av måten det sivile samfunnet i Norge har stått opp og engasjert seg i saken.

– Jeg er glad for å se hvordan folk viser medmenneskelighet og kjærlighet, i kraft av åpne hjemmene sine og gi klær. Det fikk oss til å tenke på hva vi kan bidra med. Det måtte bli kompetansen vår, sier skuespilleren.

Fredag var det forberedelser til konserten som finner sted på Hovedscenen på teateret. Scenen har en publikumskapasitet på cirka 500.

Minneverdig kveld

– Vi har et sterkt ensemble på huset, så folk kommer til å få en minneverdig kveld. Det har vært stor pågang for å kjøpe billetter, men det er fortsatt noen igjen.

Støttekonserten som ble arrangert i Vår Frue kirke 12. september fikk inn hele 250 000 kroner.

Alle inntekter går uavkortet til Røde Kors' arbeid for flyktninger. Hjelpeorganisasjonen kommer også til å være til stede med bøsser.

– Vi oppfordrer alle som kommer til å bidra litt ekstra. De som ikke får det til, kan sende en sms med kodeordet «hjelp» til 2272 og bidra på den måten.

Krever langsiktig bidrag

Klouman Høiner håper konserten kan bidra til mer enn et blaff av engasjement.

– Dette er en alvorlig katastrofe som vil vedvare over tid. Vi håper at engasjementet lever videre og at dette ikke blir en engangsforeteelse. Folk må ta inn over seg at dette er en krise som krever langsiktig bidrag.

KRONIKK: Den store dugnaden

Derfor sender skuespilleren en vennlig utfordring til alle andre store kulturinstitusjoner i Norge:

– Lag et arrangement som ligner på vårt, vær med å bidra! Se hva dere kan gjøre for å skape engasjement rundt denne katastrofen.

Disse skal opptre på «Sceneskift 2015»:

Are og Odin, The Fjords, Trønderhøns, De Syngende Søstre & Svermerne, Slaget på Testiklestad, Hans Petter Nilsen, Jon Lockert Rohde, Ragnhild Sølvberg, Marianne Meløy, Hildegunn Eggen, Helle Ottesen, Mads Bones, Ingrid Bergstrøm, Renate Reinsve, Espen Klouman Høiner, Silje Lundblad, Martha Standal, Øyvind Brandtzæg, Karl-Vidar Lende, Mira Dyrnes Askelund med flere.

Musikerne er Skjalg Raaen, Morten Skaget, Kåre Kolve, Erlend Smalås, Morten Schrøder, Espen Andersen, Trond Kopperud og Stian Lundberg.

Kveldens konferansierer er Renate Reinsve og Espen Klouman Høiner. Musikkansvarlig er Kyrre Havdal og Åsmund Flaten.

Renate Reinsve og Espen Klouman Høiner er konferaniserer på Trøndelag Teaters støttekonsert søndag. Foto: OLE MARTIN WOLD
Om lag 30 skuespillere og musikere vil stå på scenen i forestillingen «Sceneskift 2015». Foto: OLE MARTIN WOLD