Coralua er ikke noe trøndernavn, men «coral» penser tanken inn på sang. Fire konserter blir det denne uka, både fra barnekor og voksenkor, på fire arenaer i Trondheim.

– Korsang er stort i Katalonia, området der jeg kommer fra, forteller kunstnerisk leder for Coralua internasjonale korfestival, Sara Martín fra Barcelona i Spania.

Hun har Trondheim som bosted og NTNU som arbeidssted, og den nye kulturfestivalen har hun etablert sammen med Pablo Gómez.

Møtte trondheimskor

De to korentusiastene Martín og Gómez møttes i 2007 mens de begge var utvekslingsstudenter ved NTNU. I årene siden har de vært med på å arrangere en internasjonal korfestival hjemme i Barcelona.

– På korfestivalen i Barcelona i 2012 møtte vi kammerkoret Ang Passang fra Trondheim, og dirigenten deres Randi Dugstad. Vi kom i snakk, og ideen om å organisere en korfestival i Trondheim kom fort på tale, forteller Sara Martín.

I september i fjor var hun og Pablo Gómez tilbake i Trondheim, og i samarbeid med Ang Passang åpner den første Coralua-korfestivalen lørdag og varer til 29. august. Åtte kor deltar på den første Coralua-festivalen.

Kinesisk og norsk

Unge stemmer er en viktig del av festivalen, og den internasjonale profilen bæres oppe av to kinesiske kor denne første gangen, fra Nanjing og Beijing. Det ene er et barnekor, det andre et studentkor. Fra Nordland deltar barnekoret Lakhò Voices, og fra Trondheim Lightning Ten Sing, et ungdomskor.

I tillegg deltar fire voksenkor fra Trondheim – Ad Libitum, dirigent Bodil Egseth, Strindheim blandakor, dirigent Ingrid Fostad, kammerkoret Aurum, dirigent Eva Holm Foosnæs og kammerkoret Ang Passang, dirigent Randi Dugstad.

Kjente instruktører

Før den første konserten mandag har korene brukt første helgen til workshop med erfarne instruktører.

– Sanna Valvanne fra Finland er profesjonell korinstruktør og kommer til Trondheim for å arbeide med barnekorene, forteller Sara Martín.

– Gjennom bevegelse og sang sveiser hun store og små sangere sammen, og får utløst energi som gir framførelsen en ekstra nerve.

Den andre instruktøren, Josep Prats fra Katalonia, skal arbeide med voksenkorene. Han er en kjent kordirigent og har undervist i kammermusikk og direksjon på konservatorienivå i en årrekke.

Josep Prats har en merittliste som vitner om årelang erfaring med store oppgaver og gode resultater med kor over hele Europa og i det spansktalende Amerika. Både Valvanne og Prats tar med seg sanger bl.a. fra tradisjonene de er vokst opp med, så publikum kan regne med iallfall noe finlandssvensk og katalansk repertoar på konsertene.

Korene gir fire konserter. To av dem går samtidig i kveld i Nidarosdomen og på Ringve musikkmuseum, en konsert går i Lademoen kirke tirsdag og den siste fredag 29. august i Vår Frue kirke.

– Vi gleder oss til en helt spesiell festivaluke i en flott by, sier Sara Martín, som allerede har fastsatt datoer og er i gang med å leie lokaler til neste års Coralua-festival i Trondheim.