Det er ildsjelene i «Selskabet for Trondhjems Bys Vel» som står bak utgivelsen av Trondheims første byguide siden andre verdenskrig. Boken er ment som en folkelig gave til Trondheim. Det er en gave som er ønsket av mange i lang tid, i følge herrene, Axel Christophersen, Svein Lorentzen og Gunnar Flikke. Det er disse som har vært redaktører på boken. Hovedforfatteren Terje Bratberg er enig.

For Trondheims folket

Det er historiker Terje Bratberg som har skrevet mesteparten av de 26 kapitlene i «Byguiden – Vandringer i Trondheim». Men han er også hjulpet av andre som kjenner Trondheim godt. Blant annet er Bymarka kapittelet skrevet av arkeolog Ragnhild Berge. Per Christiansen i Adresseavisen har også skrevet to kapitler i guiden. Byguiden er ikke først og fremst ment for turistene. Den er skrevet for trondhjemmere som vil bli bedre kjent med byen sin.

- Det er fra vår side ment at byguiden skal brukes som en hjelp og støtte til de som bor og jobber i Trondheim. Selvfølgelig er det fint at alle typer mennesker, også turister har interesse av boka, men den er først og fremst for trondhjemmere som vil bli bedre kjent med byen sin, sier Svein Lorentzen.

Herrene poengterer også at formatet på boken var viktig. Det skulle være kunnskap i lommestørrelse.

Ikke helt som andre byguider

Mens de fleste byguider bare peker ut hvor de forskjellige severdighetene er, er Trondheimsguiden bygd opp på en litt annen måte. Her er det egne ruter under forskjellige tema. Bratberg er historiker og en kjent byguide som har vist folk byens både kjente og ukjente severdigheter siden 1979. Han hadde mange ruter han ville ha med i boken, men klarte til slutt og velge ut de mest spennende rutene.

- Du vet jo hva du vil vise folk, men det var logistikken i hvordan å få vist frem mest mulig som var vanskeligst, sier Bratberg

Boken er lagt opp etter både forskjellige tematiske - og geografiske ruter.

Full pakke

Tidligere sjefredaktør i Adresseavisen, Gunnar Flikke, poengterer at det ble satt aller siste punktum for guiden den 9. september 2013 og at den dermed er aktuell og oppdatert.

- Men vi jobber med en digitalløsning som skal gjøre at vi kan oppdatere byguiden etter hvert som diverse restauranter og barer blir lagt ned, forteller herrene. Men hvordan guiden skal digitaliseres er ikke helt bestemt ennå. Det er også mulig å være med på byvandringer og debatter om Trondheims fremtid, knyttet opp til byguiden. Boken er allerede å finne i bokhandlene.

Hundene til Terje Bratberg er stolt av matfar som har skrevet ny bok. Foto: VEGARD EGGEN