Etter en lengre pause, og hele tolv år etter forrige skive, er bandet alle musikkelskere dyrket på 80-tallet tilbake. For den som ikke er så godt bevandret i norsk musikk fra denne perioden, så kan man legge til at Lava består av selve kremen av norske musikere. Bandet begynte som et instrumentalt jazzockband på slutten av 70-tallet, og ble raskt noen av de mestselgende norske artistene det neste tiåret. «Crusisin» fra 1981, der også Marius Müller var med, solgte over 50 000 kopier. Siden den gang har de gitt ut flere plater, bidratt som musikere til blant andre a-ha, Lene Marlin og Sissel Kyrkjebø, samt spilt konserter over hele verden.

- Ja, 90-tallet gikk med på å spille for flere ulike artister. Vi ga ut ei skive i 1990 som solgte bra, men siden da har det vært lite aktivitet rundt bandet. Nå føler vi at tiden er riktig.

Dette forteller Rolf Graf, bassist og en av låtskriverne i Lava. Foruten Graf består bandet av Egil Eldøen på vokal, Per Hillestad på trommer, Sigurd Köhn på saxofon, Svein Dag Hauge på gitar, samt Per Kolstad og Stein Austrud på keyboards.

Norsk musikk-boom

Forrige gang Lava var aktuelle med skive hadde norsk musikk en større boom, både i Norge og internasjonalt. Nå, tolv år etter, selger norsk musikk som aldri før. Kanskje ikke det dummeste tidspuktet å legge en gjenforening til?

- Det er morsomt at norsk musikk er i vinden om dagen, men for vår del er det kunstneriske aspektet hovedmotivasjonen, sier Graf og legger til at det likevel er artig å få være en del av en slik norsk musikk-bølge.

- Men er Lavas musikk fortsatt aktuell i 2003?

- Ja, er du gærn? De artistene som selger mest musikk ute i verden er de som holder på med klassisk rock og pop. Se på Rolling Stones, de selger på verdensbasis flere plater enn de fleste andre. Folk vil ha musikk de kan relatere seg til. Det er ikke vår oppgave å skape den nye musikken, det overlater vi til ungdommen. Til de mellom 17 og 24.

Motsetninger

Framover har Lava planer om å spille masse. Sannsynligvis flere mindre strøjobber til våren, festivaljobber i sommer og en lengre turné til høsten. Avslutningsvis har Graf lyst til å kommentere tittelen på den nye plata «Polarity».

- Dette har vært den kaldeste vinteren i manns minne. Samtidig er Norge et av de kaldeste landene sett i verdenssammenheng. Folk ser på Norge som eksotisk og tror at det går isbjørner rundt i gatene her. Lava derimot er noe av det varmeste som finnes. Tittelen henviser på disse to ytterspunktene, og hvordan energi skapes når slike motsetninger møtes;

pluss og minus, varmt og kaldt. Det er dette som skjer når vi i Lava møtes for å spille. Det oppstår en spenning der det skjer et eller annet, en polaritet. Derav navnet.

Gamle helter som fortsatt er varm i trøya: Rolf Graf, Per Hillestad, Egil Eldøen, Per Kolstad og Svein Dag Hauge.