I 60 år har han vært landets mest folkekjære klassiske musiker. Når fiolinisten om noen måneder fyller 80, står gratulantene i kø.

- Jeg har alltid vært den yngste, det er ikke lett å venne seg til å være eldst, sier Arve Tellefsen som er i ferd med å avslutte sin 28. utgave av kammermusikkfestivalen i Oslo. Han skal på en liten turné i Spania i høst, og han skal som vanlig en runde med Nidarosdomens guttekor før jul. Og så er det altså denne 80-årsdagen.

Før var det Aaabel, nå er det Arve

Arve Tellefsen kommer på et øyeblikk under den direktesendte konserten på Per Aabels 90-årsdag. Jubilanten var en dreven sjarmør som alltid på scenen, men et bitte lite øyeblikk kom han ut av det, før han reddet seg gjennom følgende replikk: «Dere må unnskylde, man er jo ikke 80 lengre». Og nå er det altså Arve Tellefsen som skal hedres.

Da vil mange føle behov for å hylle den teknisk begavede, arbeidsomme og sjarmerende musikeren, som har hatt konserter på Slottet og på grisgrendte samfunnshus, som har vært en internasjonal fiolinstjerne og spilt moromusikk med Knutsen & Ludvigsen. Han trives like godt med dronningen som borddame på festmiddager som på barnehagetilstelninger. Han er engstelig tenåringspappa, RBK-fan og Birken-entusiast.

Hylles i Oslo 16. november

- Arve Tellefsen er en meget betydningsfull person for norsk musikkliv. I anledning hans 80-årsdag i desember er det naturlig for NRK å være med å hylle ham for den innsatsen han har lagt ned, for unge musikere og deres muligheter, norske musikere og Oslo Kammermusikkfestival. Dette til glede for et bredt NRK-publikum som setter stor pris på Arve Tellefsen, sier kulturredaktør Marius Hoel til Adresseavisen.

- Vi har samlet et knippe av hans gamle musikkvenner og noen unge musikere for å gi ham en musikalsk gave i Aulaen den 16. november. Vår tanke har vært at Arve skal overraskes over hvem som kommer til konserten, derfor har vi ikke gått ut med innholdet. Vi tror at vi slik kan få spontanitet og forhåpentligvis fine reaksjoner fra ham og at det blir en varm og fin opplevelse for publikum og alle involverte, sier Hoel. Sendedato for Tv-programmet er foreløpig ikke klart.

Hylles i Trondheim 17. november

Det blir hektisk for den da fortsatt 79 år gamle Arve Tellefsen midt i november. For morgenen etter at han er ferdighyllet i aulaen, tar han flyet opp til barndomsbyen, og må stålsette seg for en ny hyllest på kvelden. Trondheim Symfoniorkester besørger konserten i Olavshallen 17. november

- Vår tidligere sjefdirigent, Eivind Aadland er dirigent for festkonserten for Arve. En av de fire til nå bekreftede solistene denne kvelden er Håvard Gimse, forteller kommunikasjonssjef Nina Steen i TSO. – Vi har invitert solister som har hatt en spesiell betydning for Arve. I tillegg vil TSO framføre musikk som har vært sentral i hans karriere. Det blir en varm, hyggelig festkveld hvor vi skal hedre Arve Tellefsen på vårt beste vis, sier Steen.

Hyllest på Operaen 15. januar

Over nyttår er det Arve Tellefsens plateselskap sin tur til å hylle. Og mens Arve Tellefsen er henvist til å sitte i salen og motta musikalske impulser i de to første konsertene, skal han både spille selv og har fått ønske seg medmusikere til sin siste hyllestkonserten.

- Vår plan var å invitere musikere som Arve har samarbeidet med og har hatt sterk tilknytning til gjennom årene, og at han selv skal spille mest mulig med flest mulig av dem, sier direktør Helge Westby i plateselskapet Grappa.

De har tatt kontakt med forskjellige musikere, og samtlige har vært veldig interessert i å delta. Bare én har måttet takke nei, på grunn av umulig tidspunkt. Det er Åge Aleksandersen. – Han har ferie og er bortreist hvert år i januar, det visste vi og var forberedt på at det kom til å bli vanskelig, sier Westby. Heller ikke alle andre er helt spikret, dette er musikere som gjerne er booket flere år i forveien og det er innviklet logistikk.

Randi Stene og Jan Garbarek

- Randi Stene skal for eksempel stå på scenen i København klokka 15.00 samme dag som konserten, men er innstilt på å få til begge deler. Av andre bidragsytere på konserten er Nidarosdomens guttekor og Jan Garbarek, to av de mange ganske forskjellige utøvere som Tellefsen har samarbeidet med i mange år.

Samlealbum med popsuksesser

Westby har ikke i utgangspunktet planlagt noen utgivelse av lyd eller bilde av denne konserten, men ville hylle en svært betydelig musikalsk kraft i Norge gjennom 60 år i høvelige omgivelser og med kolleger som kler ham. Grappa ga ut en samling av Tellefsens klassiske innspillinger i vår, og følger opp før jul med en samle-cd basert på Arve Tellefsens store popsuksesser på 90-tallet. «Pan» og «Intermezzo» solgte til sammen i flere hundre tusen eksemplarer, opplag som ingen andre klassiske norske utøvere har opplevd på dte norske markedet.

Responsen fra publikum på hyllestkonsertene er heller ikke snau.

- Interessen er upåklagelig, uten at noen bidragsytere er offentliggjort er konserten snart utsolgt. Vi vurderer ekstrakonsert, og ser på om vi får det til rent praktisk, med omtrent de samme aktørene, sier Westby om Opera-konserten.

Til slutt må vi innhente en kommentar av hovedpersonen selv:

- Hva tenker du om at det planlegges tre hyllestkonserter til 80 årsdagen din?

- Du synes tre er litt lite ja, parerer Arve Tellefsen i kjent underfundig stil.

Sprek 79-åring: Men Arve Tellefsens ambisjoner om at 80-årsmarkering skal forbigås i stilhet, lykkes dårlig. Foto: Foto Kristin Svorte, Adresseavisen
Sprek 79-åring: Men Arve Tellefsens ambisjoner om at 80-årsmarkering skal forbigås i stilhet, lykkes dårlig. Foto: Foto Kristin Svorte