- Bildet er tatt klokken 13.45 mandag. Jeg har sittet i en båt på Lysefjorden i hele dag. Hele formiddagen har det vært folk med farga verneutstyr som har vært utenfor kanten og så gått opp igjen. I mellomtiden ankom det et helikopter. En stund etter at dette ankom, så jeg en person i svarte klær klatre i veggen, forteller Jon Ingemundsen på telefon.

Aftenbladets fotograf så ikke at det var den verdenskjente filmstjerna før han fikk bildene opp på dataskjermen sin og zoomet kraftig inn på dem.

- Da så jeg at det lignet mistenkelig på Cruise, sier Ingemundsen til sin egen avis.

Filmstjernen er kjent for å gjennomføre sine egne stunt uten bruk av stuntmann. Foto: JON INGEMUNDSEN

Alt ligger til rette

Søndag ettermiddag var det en person som ropte høyt og tydelig «Action» på Preikestolen.

- To personer hang på utsiden av selv platået på sørsiden mot Lysefjorden. Den ene holdt fast i foten til den andre, og det var flere personer som diskuterte ulike måter å utføre scenen på, sier Oddbjørn Fjelde Hultin.

Dermed skal alt ligge til rette for innspilling en dramatisk og spektakulær scene til filmen «Mission Impossible 6» med Tom Cruise i hovedrollen.

Det ble brukt drone mandag. Foto: Oddbjlrn Fjelde Hultin

Egne stunt

Filmstjernen er kjent for å gjennomføre sine egne stunt uten bruk av stuntmann. I august havnet han på sykehus da han skulle hoppe mellom to bygninger under opptak til «Mission Impossible 6» i London. Hoppet ble for kort, og det skal ha ført til at han skadet ankelen i sammenstøtet med den andre bygningen. Det førte til at innspillingen på Preikestolen ble utsatt fra slutten av september til november.

Mye utstyr er plassert og montert på Preikestolen i forbindelse med filminnspillingen neste uke. Foto: oddbjørn fjelde hultin

Rigging i helgen

I helgen har det vært mye helikoptertrafikk for å frakte utstyr opp til Preikestolen for å gjøre alt klart til filminnspilling. Riggingen begynte i forrige uke, og i løpet av helgen har mye utstyr kommet på plass på selv platået 604 meter over havet. I forbindelse med innspillingen vil Preikestolen være helt stengt i tre dager fra 7. til 9. november.

Preikestolen er først og fremst et kjent turistmål og ikke noen klatreklippe. Fram til i fjor sommer var det faktisk ingen som hadde klatret opp selv Preikestolen. Noe av grunnen er steinura som ligger under selve stolen og gjør den mer utilgjengelig fra Lysefjorden.

Mennesker og utstyr blir små i forhold til det bratte og mektige fjellandskapet. Selve platået på Preikestolen ligger 604 meter over havet. Foto: Jonny Eiksund

Fikk du med deg denne? - Fireåringen holdt seg for ørene flere ganger

Klatret opp Preikestolen

De to aller første som klatret opp Preikestolen var Jon Egil Auestad (38) fra Sandnes og klatrekameraten Øyvind Salvesen. Det skjedde i sprekken på vestsiden av selve stolen.

De to klatrerne gikk den vanlige turstien opp. På toppen rigget de fester med naturlig sikringsutstyr, som ble fjernet etterpå. Så rappellerte de flere taulengder ned, cirka 180-200 meter. Det vil si til ura i bunnen av den karakteristiske formasjonen. Så tok de turen opp igjen. Totalt tok det rundt åtte timer. Men kameratene hadde ikke hastverk og tok seg tid til å nye utsikten underveis.

– Du må være en erfaren klatrer for å klatre opp Preikestolen, og du må ha generelt gode klatreferdigheter, men du trenger ikke å være i verdenstoppen, sier Jon Egil Auestad (38) fra Sandnes.

Filmteamet hadde mye utstyr. Foto: oddbjørn fjelde hultin

Minst fem personer er sikringsassistenter

I helgen ble han nummer sju i NM i klatring i Sørmarka Arena, og han har drevet med klatring i rundt 20 år.

Han har aldri klatret på sørsiden av Preikestolen der filminnspillingen skal foregå, men overhenget kan gjøre det ekstra utfordrende.

– Det er ikke mulig å klatre sørveggen ute å gjøre naturinngrep med bolter. Du må drille bolter inn i veggen for å klatre på en sikker måte, og det er jevnt over ikke ønskelig å gjøre slike inngrep i Norge, sier Auestad.

I det norske klatremiljøet er det vanlig å klatre uten borebolter som setter permanente spor i fjellet. I stedet brukes det små kiler til å sette inn i sprekker og svakheter i fjellet. Dette er midlertidige sikringspunkt som førstemann plasserer og andremann fjerner på vei opp. Dette kalles sporløs ferdsel uten permanente inngrep i naturen.

Derfor skapte det sterke det sterke reaksjoner i klatremiljøet da en polsk klatrer boret inn ekspansjonsbolter i Preikestolen, firte seg 20 meter ned og klatret opp igjen langs tauet som et reklamestunt i fjor. Han lovet seinere å fjerne boltene etter reaksjonene som kom.

Minst fem personer fra det lokale fjellsportmiljøet skal være med som sikringsassistenter med rigging og sikring i forbindelse med filminnspillingen. Men det er også hentet inn flere klatreeksperter og sikringseksperter utenfra, som skal legge forholdene til rette for filminnspillingen.

Montering av bolter i fjellet i forbindelse med innspillingen er fortsatt omdiskutert i klatremiljøet, men alle boltene skal fjernes etterpå.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.