Linda Erlien Borren er en av flere trønderske debutanter som kommer til å sette preg på den norske bokvåren 2018.

Det var sist sommer problemstillingen ble høyaktuell. Linda hadde avsluttet lærerutdanningen i Trondheim, og jobbet på Brundalen barneskole, da odelsjenta fra Hessdalen ble konfrontert med valget. Hun hadde det jo så fint i byen, hadde mange planer der. Men kunne hun la være å dra tilbake til hjemplassen og ta over gården som familien hadde forvaltet i tre hundre år?

Lnda Erlien Borren

- Jeg hadde behov for å tenke, uten distraksjoner, og jeg tenker godt når jeg går, forteller Linda, som bestemte seg for å ta turen til fots de drøye tolv milene fra Trondheim til Hessdalen. I løpet av turen skulle hun ta sitt valg.

Det ble ikke en tur uten overraskelser eller komplikasjoner, og Linda vil ikke røpe hvordan det endte. Men en indikasjon får vi jo gjennom boktittelen «Veien hjem» og det faktum at hun nå er etablert som lærer på barneskolen hun selv gikk på i barndommen.

Giftermål, flytting, ny jobb, studier – og bok

2017 ble begivenhetsrik for henne. Like etter den lange turen giftet hun seg, hun begynte i den nye jobben, hun har begynt å studere engelsk. Hun har alltid vært interessert i å skrive, og hun formidlet tanker om bygda og identitet på nettstedet Harvest allerede i fjor. Dette leste forlagssjef Erling Kagge, som ble truffet hjemme. Han gir selv ut bok i vår, med tittel «Å gå», en oppfølger til den store suksessen «Stillhet». Også «Veien hjem» utgis på Kagge forlag.

2018 er Vidar Hjemås' år

Les om debutanten fra Lierne, Per Helge Genberg og hans kortprosaboka «Finne kyrkjedøra i meg» her.

Rune Hjemås er en erfaren forfatter og har vært sentral i det litterære miljøet i Trondheim i mange år. Men «Aurora» er hans første roman. Den har handling fra Island etter finanskrisen og utgis av Flamme forlag i februar.

Hjemås' store år: Rune Hjemås er for en forfatterveteran å regne. Men først i 2018, samme år som han flytter inn i Trondheims forfatterbolid Adrianstua, kommer hans første roman.

Det er ikke det eneste forventede høydepunktet for Hjemås i 2018, et par måneder senere flytter han inn i Adrianstua, Trondheim kommunes forfatterbolig, som han overtar etter sin gode kompis og medsammensvorne Mathias R Samuelsen. Sammen utgir de to også bok. «Gjer Amerika stas igjen» byr på åtte amerikanske samtidspoeter for først gang i norsk språkdrakt.

Walsø og Seljebø

Utgir sin andre roman: Margit Walsø fra Sunndalsøra kommer med «Parfymeorgelet». Romandebut: Tora Seljebø kommer Ålvundfjord på Nordmøre og bor i Trondheim. Hun lyrikkdebuterte i 2014, og utgir sin første roman i vår.

Margit Walsø fra Sunndalsøra er til vanlig i full jobb med å lansere norske forfattere internasjonalt, som leder i Norla. I vår lanserer hun også sin andre roman «Parfymeorglet», men foreløpig bare i Norge. Tora Seljebø, også opprinnelig fra Nordmøre, utgir romanen «Huset på prærien». Tittelen gir sine assosiasjoner, undertittelen «Om unge jenter og voksne menn» andre.

Øystein Stene har flere bøker bak seg, og kommer i april med en ny roman, «De opplyste».

Krimhelter fra Trondheim

Historisk trondheimskrim: Jan Boris Stene utgir sin tredje krim på tre år med handling fra Trondheim under første verdenskrig.

Også navnebror Jan Boris Stene er for veteran å regne – St Olavs-legen gir ut sine tredje krim på tre år med handling fra Trondheim under første verdenskrig. Den heter «Lucifers fall» og kommer i slutten av februar. En enda mer erfaren forfatter av trondheimskrim er Jørgen Brekke, som kommer med en ny roman med politimannen Odd Singsaker i mai, «Alle kan drepe».

Ny krim fra Trondheim: Jørgen Brekke gir sin helt Odd Singsaker nye utfordringer.

Harstad – og hvem da?

Det er noen år siden rogalendingen Johan Harstad bodde i Trondheim, men vi regner ham stadig med i det gode selskap, og har store forventninger til hans nye roman «Ferskenen».

Harstad er blant annet kjent for sin store forkjærlighet for Motorpsycho. I vår kommer en annen kjent norsk forfatter med en veldig lang bok om et av albumene til samme band.

Tre bøker om mat

René Fagerhøi utgir kokebok i mai, et år etter åpningen av Bula bar – og i samarbeid med Jonas Skybakmoen. Helle Øder Valebrokk (kjent fra matbloggen Helles Kitchen) kommer allerede i januar med den første norske boka om trendmaten Poke, med opprinnelse fra Hawaii. Else Marie Øvrebø og May Kari Wagenius Distad utgir i juni «Kokebok fra Østerdalen og Rørostraktene» som er en bred samling tradisjonsmat fra en av landets rikeste matregioner.

Bratholm om 1968

Også 2017 har sine jubileer, og det er Eva Bratholm (sammen med Joar Hoel Larsen) som skriver boka om 1968, det store politiske opprørsåret. Magnus Marsdal utgir debattboken «Frihetens Mødre». Den trønderske legen Audun Myskja har skrevet en rekke bøker om helse : «Pust – nøkkelen til styrke, helse og glede».

Krigshistorie fra Trondheim

Arnstein Landsem er fra Mosjøen, men bosatt i Trøndelag, og står bak boka«Våpen fra andre verdenskrig».

Oppfølgerboken til «Bunkeren», historien om Trondheim under andre verdenskrig. vil ha hovedvekt på bilder fra krigens Trondheim tatt av tyske soldater. «Bunkeren 2» er skrevet av Knut Sivertsen, Tore Greiner Eggan og Karl H. Brox.

Unni Eikeseth utgir i mars Jakten på stedsansen – om hvordan forskningen til May-Britt og Edvard Moser løste en av vitenskapens store gåter.

Stor krimvår

I tillegg til de nevnte, kommer blant annet nye bøker med Frode Granhus (etterlatt manus), Pierre Lemaitre, Anders de la Motte, Jan Erik Fjell, Fred Vargas, Hanna Kristin Rohde, Erik Jensen, Yrsa Sigurdardottir, Daniel Cole, Peter James, Jo Nesbø (hans versjon av Macbeth), Leif GW Person, Øystein Borge, Ingar Johnsrud og John Hart

Oversatt litteratur:

Blant vårens forfattere er Jenny Erpenbeck, Ali Smith, Zadie Smith, Kim Leine, Jennifer Egan, Arto Paasilinna, Håkan Nesser, George Saunders og den danske debutanten Sara Omar. Våren byr også på nyoversettelser av klassikere av Albert Camus, Raymond Carver, Italo Calvino og Nevil Shute. Noen vil være mer interessert i E.L. James nye erotiske bok «Mørkere», som har verdenslansering i februar. Det utgis også et knippe norske erotiske bøker med anonyme forfattere.

Kvinner i kamp og store menn

Peter Normann Waage utgir biografi om André Bjerke, Hans Olav Thyvold om Nansen og Amundsen, Carl Johan Valgren om Michael Persbrandt og Stål e Solbakken om seg selv.

Ellen Aanesen og Unni Rustad skriver 70-tallsfeministene, Caroline Hainer skriver om «Menn viser meg pikken sin», Mary Beard om Kvinner og makt og Marta Breen / Jenny Jordahl om Kvinner i kamp, Ulrikke Falch / Sofia Frøysa: «Survival Guide».