- Vi prøver å samle hiphop-miljøet i Trondheim, sier Piratheepan Jeyakaran, manager for Attack Music.

Sammen med artisten Qalifa har Jeyakaran tatt initiativ til å arrangere den første offisielle «Trondheim Cypher». Rundt 20 av Trøndelags hiphop-artister ble spurt om å delta og alle takket ja. Konseptet er hentet fra USA, og i Oslo har «National Cypher» blitt arrangert flere ganger i løpet av de siste årene. Der har artister som Karpe Diem, Pumba, Nico & Vinz, Arif og LidoLido spyttet skarpe ord over en beat. Nå er det Trondheim sin tur.

- Ting som dette er med på å føre folk sammen, det er et samarbeid på tværs av grupper som holder til i Trondheim, sier Ibrahim Kibwana, som deltok på cypheren under artistnavnet Ibo.

Konkurrerer med ord

I april møttes 19 lokale hiphop-artister i Marienborg lokstall. Gruppen ble delt i to og cypheren ble filmet i to deler. Nå er Viper film klare med Trondheim Cypher Del 1, og den kan du se øverst i saken. Del 2 slippes 18. mai.

Hver rapper får 45 sekunder til å vise seg fram og fremføre sitt vers, deretter tar neste deltager over. Målet er å underholde dem som hører på.

- Det er en konkurranse, men vi disser ikke hverandre. Det er ingen battle, forklarer artist Adi Pasha.

- Dette er ikke «8 mile», humres det fra andre siden av bordet.

En ny generasjon

Målet er å få konseptet Trondheim Cypher til utesteder. Initiativtakerne ønsker å arrangere konserter og andre aktiviteter. Det er på tide å sette Trondheim på hiphop-kartet.

- Vi ønsker å vise at det er aktivitet i hiphop-miljøet i byen. Med Trondheim Cypher viser vi at byen har en helt ny generasjon rappere, sier Jeyakaran.

Under den første cypheren deltok en god miks av artister, noen nye og noen som har vært en del av miljøet lenge.

- Jeg synes det er spennende å se nye ansikter. De godt etablerte har jeg jo sett mange ganger og jeg har derfor lyst til å se noe nytt, det tror jeg hele Trondheim vil, sier Adi Pasha.

Innelukket miljø

- Hvordan er hiphop-miljøet i Trondheim i dag?

- Jeg synes miljøet har vært ganske innelukket. Da jeg vokste opp husker jeg at det var mye konflikt og drama, forteller Daniel «Dee» Olsen.

Alle er enige om at det er nye tider. En kultur som har vært preget av konflikter er i ferd med å endre seg.

- Nå begynner miljøet å ta ting på alvor. Musikken står sterkere enn konfliktene som skjer på gata. Folk legger konfliktene bak seg, støtter hverandre og konsentrerer seg om å lage musikk, sier Adi Pasha.

Spytter på norsk

Trondheim Cypher samler hiphop-grupper fra de forskjellige bydelene. Mangfoldet av nasjonaliteter og alder er stort når artistene samler seg for å vise seg fram.

- Norsk, engelsk, swahili, spansk, jamaicansk og jeg lurer på om vi hørte et eller annet språk fra månen under cypheren også? Det er en god blanding, ler Ibo.

Adi Pasha er blant dem som rapper på norsk.

- For meg gir det en større utfordring å skrive norske tekster, de blir mer personlige også. Det finnes utrolig mange flinke her i Trondheim som rapper på engelsk, men for min del lager jeg mer personlige beskrivelser på norsk, sier han.

Piratheepen Jeyakaran ønsker å samle hiphop-miljøet i byen ved å arrangere Trondheim Cypher. Han får støtte av Adi Pasha, Abdiqalif Jimaale (Qalifa), Gabriel Pepra (Ghamaba), Daniel Olsen (Dee the Rapper) og Ibrahim Kibwana (Ibo). Foto: RICHARD SAGEN