DEN SOM KJENNER Sveinung Sundli, felespiller i populære Gåte, vet at Storås i Meldal kommune er viktig for ham. I flere år har han dratt til Storås når livet i byen er blitt for hektisk og når han trenger kreativt påfyll. Bandets andre EP ble spilt inn der, og i vinter skal Sveinung bo der bortsett fra når han øver med Gåte i Trondheim. Hovedgrunnen er at han er blitt daglig leder for Storås Festival, et arrangement som går av stabelen for første gang 30. - 31. juli til sommeren. Vi møter ham på åstedet, der han har selskap av kompanjong Ola I. Solem. Daglig leder for Storås Trevare, kulturentusiast og Sveinungs gode venn. - Ola er som en reserve-pappa for meg, forteller Sveinung i bilen utover. Han forteller om en hyttetur nylig, der de to satt i solveggen og drakk Gammel Dansk mens Ola leste Hamsun høyt for Sveinung. De to har hatt tanken om i det minste en stor enkeltkonsert i flere år. Både Sveinung og Ola hadde vært på Urkult i Sverige, en folkrockpreget festival som trigget noe i dem begge to. Sveinung nevnte Storås-ideen for Erlend Mogård-Larsen, tidligere Bylarm-sjef og nå daglig leder i Gåtes bookingbyrå. Mogård-Larsen tok Storås i øyesyn. Siden har ideen vokst seg stor.

- Erlend så potensialet, og fikk en konkret prosjektbeskrivelse ned på papiret. Vi oppdaget snart at vi hadde område, ressurser og mennesker til å få til mer enn gode konserter, forteller Sveinung.

Mystikk og stemning

For selv om Storås Festival vil satse ambisiøst når det gjelder å få gode og store band til festivalen, er det andre ting som blir vel så viktige. Rollespillmiljøet skal inkluderes, og ha en egen landsby rett ved festivalcampen. Samtidig lover Sveinung at det blir mange visuelle stunt fra blant andre sirkusartister. Skateboardramper kommer opp. Flammer og bål skal skape mystikk og stemning. Programmet skal fylles med flere ting enn konserter kun på kveldstid.

- Mat blir også en sentral del, og du vil ikke finne tradisjonell festival-junk på denne festivalen. Sodd og annen tradisjonsmat er en selvfølge, det samme gjelder mat med internasjonalt preg, mener han. Musikken skal i all hovedsak være pop og rock, med en liten dreining mot Sveinungs hjertebarn - folkrocken.

- Det vil koste millioner å få til den festivalen vi ønsker. Det er gambling, men vi har allerede en startkapital mange andre festivaler vil misunne oss, sier Sveinung. Han kan fortelle at de så langt har fått 200 000 fra Meldal kommune, samt 200 000 fra det fylkeskommunale Innlandsprogrammet, som skal støtte tiltak som gjør innlandskommunene i Trøndelag til attraktive steder å bo for unge mennesker. I tillegg er man på jakt etter andre former for støtte.

- Det vil aldri bli noen store, oransje, oppblåsbare Nokia-telefoner midt på idrettsplassen. Vi skal være aktive mot næringslivet, men på en «fin» måte. Festivalen skal bli en mellomting mellom gamle TMV, Urkult og Roskilde. For all del ikke en pengefestival som Quart, forklarer Sveinung.

Positivt lokalmiljø

Det foreløpige styret består av Sveinung Sundli som daglig leder, samt styremedlemmene Erlend Mogård-Larsen, Ola I. Solem, hiphop-aktivist Torstein Holen og Gunnar Sørløkk fra den lokale Gammeldansklubben. Sørløkk har sørget for å gi bygda et strålende rykte i dansefestkretser. Mogård-Larsen har blant annet etablert en festivalsuksess på sitt hjemsted Træna.

- Jeg ser på meg selv og min rolle i festivalen som et bindeledd til lokalmiljøet. Man må være ydmyk overfor dem som bor her når man planlegger noe slikt, mener Ola I. Solem.

Plass til 10 000

- Signalene så langt fra Storås-folket har vært over all forventning. Absolutt alle vi har snakket med har vært positive. Unge som gamle, smiler Sveinung.

Hovedmålgruppa vil likevel være folk mellom 18 og 35 år, først og fremst fra Trondheim.

- Det blir en utfordring å få folk utover hit, men der tenker vi pakkeløsninger med festivalbillett og transport. Dette skal heller ikke bli noen kostbar rikfolkfestival.

- Så hvorfor på Storås og ikke i Trondheim?

- Flere grunner. Vi kan ha musikk utover natta, infrastrukturen er bedre, og her blir det et spennende møte mellom generasjoner og miljøer. Det blir lettere å skape opplevelser man husker ti år senere, tror Sveinung. Selv om de to har høye ambisjoner og visjoner, innser de at de ikke vil klare alt de ønsker det første året. Likevel gir de ikke seg selv lange frister.

- Innen tre år skal vi være blant de tre viktigste festivalene i landet innenfor vårt segment. Da snakker vi om konkurranse med festivaler som Quart og Øya!

Sommerens knutepunkt blir Storås når Sveinug Sundli og Ola I. Solem inviterer til tidenes første festival <p/>Foto: STEINAR FUGELSØY