Om du velger dine krimbøker med omhu, har du også implisitt en rimelig måte å reise verden rundt på. Oppleve smak, lukt og synsinntrykk fra de forskjelligste himmelstrøk og kulturer. Du vil også kunne lære mye om historie, sosiale forhold og samfunnsmessige utfordringer.

Om du altså velger riktig. For det er mye rart, mye trivielt, mye intetsigende i flommen av spenningsbøker.

Men her altså: Her er Grønland for alvor på krimkartet. Mads Peder Nordbo er dansk, men bosatt på Nuuk i Grønland, og her lukter det lokalkunnskap som holder.

Mangfoldig utforsking av språk og sex

Supernifs, original og uforutsigbar

Men noen turistbrosjyre er dette ikke, snarere en svært lite glamorøs formidling av et hardt og isende kaldt fangstliv ute i naturen, og et enda kaldere samfunn innendørs. De som har inntrykket av grønlandsk urbefolkning fra gatebildet i indre København, får kanskje forsterket fordommene. For i den kolossale blokken med sosialboliger i Nuuk der deler av handlingen foregår, er det mye rus og lite glede. Å antyde brutale oppvekstvilkår vil ikke være å overdrive.

Historien har to tidsplan. Hovedpersonen i 2014 er Matthew, journalist fra fastlandsdanmark med ambisjoner om å finne ut mer om sin egen familiebakgrunn i Grønland. Et gammelt lik og et mord peker tilbake til grusomme hendelser på 70-tallet, dere flere menn og deres døtre ble drept på bestialsk vis.

Den gangen det var mennene som var deilige og fristende

Sterkt om å finne sin egen seksualitet og Gud i naturen

Politimannen Jakob er hovedperson i 1974, i en handling som avslører grove tilfeller av familievold og systematiske overgrep av unge jenter, koblet til sentrale tillitsvalgte blant den danske «okkupasjonsmakten».

Det er harde livsvilkår og en kompakt organisert ondskap som formidles, kanskje vel ensartet mørkt og kaldt. Men historien rommer også håp, både i den generelle tvekampen mellom det onde og det gode, og i utvalgte personlige historier. Det er der de få solglimtene av menneskelig varme fornemmes, og de gjør inntrykk i dette selskapet.

Utviklingen til hovedperson Matthew, spesielt i det forsiktig groende kjærlighetsforholdet til den dramatisk skadeskutte Tupaarnaq, gjør at vi får forventninger til at det kommer oppfølgere.

Anmeldt av OLE JACOB HOEL