Forfatter Petter Aagaard fra Trondheim har allerede mottatt rundt hundre hatmeldinger på mail og Facebook på grunn av hans nye bok «A Disturbance In The Force: Imperiet slår sprekker» som kom ut mandag forrige uke.

- Jeg begynner å skjønne hvor sinne kommer fra. Jeg berører deres aller kjæreste, jeg treffer en nerve. De som ikke har lest boka tror det er ei «hatbok», men det er jo ei «elskbok», sier Aagaard Star Wars-fans som peprer innboksen hans med harde ord. Selv mener han at han har skrevet ei bok som så å si alle vil ha glede av.

- Boka er for dem som elsker, for dem som hater og for dem som aldri har sett Star Wars. Det er vel kun som er likegyldige den ikke egner seg for, ler forfatteren som kritiserer Star Wars av kjærlighet.

Er du Star Wars-fan? Det er Børge Vasshus. Han har brukt over to år på å bygge sin egen kjørbare R2-D2-droid.

Feilfrie Star Wars

Aagaard falt for det populære universet da han var i seksårsalderen. Først oppdaget han musikken, deretter logoen og endelig fikk han se filmene – på VHS-kassetter selvfølgelig. Han beskriver de tre Star Wars-filmene som kom på 70- og 80-tallet som «fantastiske» og «feilfrie», men da den nye trilogien på 90- og 2000-tallet kom, satt Aagaard i kinosalen med en vond klump i magen.

- Skaperen av Star Wars, Georige Lucas, forsto ikke Star Wars lenger. Han begynte å fornye filmene ved å legge til spesialeffekter. Det er som om Leonardo da Vinci skulle endre Mona Lisas mystiske smil til en trutmunn egnet for en selfie, folk ville blitt forbandet, sier Aagaard, som blir skremt av fanatikere som kjøper alt så lenge det er merket med en Star Wars-logo. Det er disse han ønsker gi et spark bak med boka. Man må kunne være kritiske til noe man i utgangspunktet elsker, mener han.

I en hovedstad i et av de nordiske landene er ei gate blitt oppkalt etter Darth Vader. Vet du hvilken?

Terapi i bokform

- Folk som liker alt av Star Wars er nødt til å våkne og akseptere at filmserien har vært nede i ei dyp grop. Opp- og nedturer hører med i livet, også i kunsten.

Aagaard tror boka kan fungere som terapi, ei bok folk kan lese for å forberede seg til den nye filmen «Star Wars: The Force Awakens» som har norgespremiere 16. desember.

- Boka gir en slags avslutning. Det har vært en mørk periode med dårlige filmer, men nå får Star Wars en ny start, og jeg gleder meg, sier han.

Til og med Google har fått Star Wars-feber. Visste du at du kan få Googles søkeresultater i ekte Star Wars-stil?

Lys framtid med Disney

I bokas siste kapittel skriver Aagaard om hvor flott framtida for Star Wars-universet ser ut. Det er Disney som har tatt over Star Wars-roret, og Aagaard har skyhøye forventninger.

- Star Wars har aldri vært i tryggere hender. Det er folk som har vokst opp med Star Wars som nå skaper de nye filmene. De har også prøvd å gjenskape magien vi hadde på 70-tallet da internett ikke fantes. Veldig lite rundt den nye filmen har blitt avslørt, og når vi går inn i kinosalen vil vi nok få noen sjokkopplevelser, sier Aagaard, som også gleder seg over at en kvinne har hovedrollen.

- Det er flott at Disney vil rekruttere flere kvinnelige fans, det tror jeg vi gutter vil synes er stas. Vi har jo savnet å dele de spirituelle tankene om Star Wars med jenter.

Petter Aagaard mener han har skrevet ei Star Wars-bok som kan fungere som terapi for mange. Foto: jens petter søraa