- Brukbar/Blæst er ikke bare en scene, men en scene med wow-faktor som man finner i byer som New York og London, sier Kim Aasli, tidligere bookingansvarlig og konseptutvikler på stedet, i dag bookingsjef hos Pstereo.

- Vi startet blant annet opp Klubb 19, Mittwoch og Pøkk med Gard Nilsen – et av Norges desidert beste jazzkonsepter. Vi var kreative i forhold til å la nye band slippe til og å hente inn nye publikummere, sier han.

Aasli trekker frem scenens intime setting, den fantastiske lyden alle de flinke menneskene som har jobbet der.

Magiske nye band

- Mange av dem som har jobbet som teknikere på Blæst jobber i dag for artister ute i verden. En scene med opp til 300 publikummere er kjempeviktig i forhold til å presentere det neste Highasakite eller den neste Åge. Blæst har vært flinke til å slippe til talentene.

Nåværende bookingsjef Andrew Anfinnsen sier han har mange gode minner han skal ta godt vare på.

- Jeg har hatt mange store konsertøyeblikk der. Mange av de mest magiske har vært nye band som har overrasket meg, sier Annfinnsen.

De ti beste konsertene:

Etter å ha snakket med mange av dem som har jobbet på Brukbar/Blæst gjennom årene, kom vi opp med følgende liste:

1. Highasakite, februar 2014. Releasekonserten til trondheimsgruppas massive suksess «Silent Treatment», som er det norske albumet som har vært lengst inne på VG-lista (92 uker).

LES ANMELDELSEN: Hvis ikke Highasakite nå blir en etterlengtet norsk popsuksess i utlandet, er det egentlig bare å gi opp!

2. Ariel Pink, juni 2015. Ariel Marcus Rosenberg, en av popens største eksentrikere, kom til Trondheim. Keitete, men inderlig, mente vår anmelder.

3. Cadillac, gjentatte konserter på Blæst fra 1999–2001. «Alle» trodde trondheimsbandet Cadillac – med Per Borten, Trond Frønes og Sveinar Hoff – var det neste store rockebandet i Norge. Gruppa hadde flere magiske konserter på Blæst rundt tusenårsskiftet.

4. Love med Arthur Lee, april 2004. Lee er mest kjent for Loves «Forever Changes» fra 1967, en plate som har inspirert utallige band og blitt en gjenganger når popnerder skal sette opp lister over tidenes beste album. Konserten viste en vital og offensiv Lee som sang gamle sanger fylt med ny kraft, backet av et ungt og sultent band.

5. Swans, mai 2015. Bandet, med Michael Gira i spissen, har over 30 år på baken og har gitt ut noen av sine beste og mest intense plater de siste årene.

6. Shellac, oktober 2014. Få har betydd mer for undergrunnsrocken enn Steve Albini. I 2014 tok han med bandet sitt Shellac til Trondheim.

7. Lee Scratch Perrry, april 2016. Kongen av 1977 og en av de mest sentrale musikerne i reggae-bevegelsen. Han laget oppstuss da han fyrte opp en joint på scenen på Blæst.

LES ANMELDELSEN: Reddet av sjarmen – og en gal professor

8. Sun Kil Moon, juni 2016. Kritikerfavoritten Mark Kozelek kom til Trondheim med sitt soloprosjekt Sun Kil Moon.

LES ANMELDELSEN: Skytetragedie blues med Kozelek

9. Kaizers Orchestra, november 2001. Bandets første konsert i Trondheim – en kveld med historisk sus som bidro til bandets store gjennombrudd.

10. Johndoe, februar 2003: Johndoe «vant» Bylarm i Trondheim i 2003, og konserten på Blæst ble deres store nasjonale gjennombrudd. Etterpå sto plateselskapene i kø for å gi bandet platekontrakt.

Disse kunne også ha vært med på lista: High On Fire, Jaga Jazzist, Motorpsycho, Lionheart Brothers, Mew, Money Brother, Silverbullit, Ricochets, Dj Crush, Goldie, Raga Rockers, We, Gåte, Ida Jenshus og Hans Rotmos avskjedskonserter i 2003.

Listen er basert på innspill fra Tor Breivik, Bård Flikke, Kim Aasli, Andrew Anfinnsen og Stein Vanebo.

Er du uenig? Si din mening i kommentarfeltet.