- «Trondheimsreisen» har hatt et historisk godt besøk. Det har vært filmfest i salene, sier Kosmorama-direktør Silje Engeness.

I fjor solgte festivalen 27 000 billetter. De to årene før var antallet 22 000, før det igjen lå antallet på om lag 17–18 000. Tidlig søndag ettermiddag hadde festivalen passert 30 000 solgte billetter, en økning på 11 prosent sammenlignet med fjoråret.

9500 av disse så «Trondheimsreisen» som hadde premiere under festivalen tirsdag. Til sammen har filmen hatt 57 visninger. I perioden 6. til 10. mars var «Trondheimsreisen» blant Norges fem mest sette filmer.

- Det er veldig, veldig bra. Det har vært riktig og viktig for oss å få vist filmen mange ganger. Både Trondheim Kino og Kosmorama har vært sterkt involvert i produksjonen helt fra starten. Da er det gledelig med massiv respons fra publikum, sier Engeness, som ønsker filmen lykke til på vanlig kino fra 16. mars.

- Vi tror reisefeberen vil vedvare lenge, spesielt her i Trondheim, sier hun.

Vil se trøndersk film

«Hatets vugge» og «Arven» er to andre trønderske prosjekter som har gjort det bra på festivalen.

- «Hatets vugge» har en trøndersk produsent, men en internasjonal tematikk. «Arven» ble vist lørdag og søndag for en fullsatt kongesal. Vi kan slå fast at folk er opptatt av filmer fra vår region, sier Engeness.

Politiet satt i salen da Håvards nazi-dokumentar hadde premiere

LES ANMELDELSEN: Dokumentar av solid internasjonal klasse

Andre filmer som har fått god tilbakemelding er «The Cakemaker», og ikke minst dokumentaren om Grace Jones.

- Da Olavsfestdagene gikk ut med at Grace Jones kommer til Trondheim, tok det helt av. Det er en fantastisk film, og vi skulle hatt større kinosaler. De som ikke fikk sett den, får en ny sjanse på Olavskino under Olavsfestdagene i sommer, sier Engeness.

Stor rift om Grace Jones

Årets Kosmorama var flyttet fra Nova til Prinsen kino, noe som fungerte godt. Om festivalen blir værende på Prinsen er ennå uavklart.

Kosmorama har også tatt i bruk byen, med arrangement på Credo på Lileby, tur med veterantrikk fra Lian til sentrum, kulinarisk kino på Alma's med Cinema Paradiso og flere arrangement på Café Ni Muser, deriblant Abba-fest i anledning gjensynet med «Mamma Mia!».

Regissøren bak «Grace Jones: Bloodlight and Bami» Sophie Fiennes, Utøya-regissør Erik Poppe og Liv Ullmann var blant årets gjester.

- Det var strålende å ha Liv Ullmann her. Hun bidrar i «Trondheimsreisen», men hadde også en innledning på visningen til Ingmar Bergmans «Scener fra et ekteskap» i anledning regissørens 100-årsjubileum, sier Engeness.

- «Utøya 22. juli» var en litt annerledes førpremiere, men det var stor interesse for å se den og høre Poppes tanker om filmen.

Færre formiddagsvisninger

Festivalen hadde også besøk av Sofie Haugan som hadde med seg den splitter nye «Røverdatter», en film Engeness tror kommer til å få mye oppmerksomhet.

- Det er imponerende at hennes første film er et portrett av hennes egen far som sliter med rusproblemer. Det er en tankevekkende film om den siden av samfunnet vårt.

Kanonprisen ble avholdt på Byscenen torsdag, samme dag som Midtnorsk filmmarked.

- Filmmarkedet viser at det skjer veldig mye interessant i regionen vår. At det var to trønderske filmer som stakk av med pitchepengene, lover godt for Kosmorama noen år frem i tid.

Skolene i Trondheim har sluttet enda mer opp om festivalen i år, ifølge Engeness. Det har betydd færre formiddagsvisninger for det ordinære publikummet.

- Det skal vi gjøre noe med til neste år. Vi vil gjerne ha de publikummerne som setter av hele dagen til å gå på festival.

Se bildene fra Kanonpris-vorspielet

Kosmorama-direktør Silje Engeness gleder seg over at festivalen har solgt mer enn 30 000 billetter. Foto: Terje Svaan