Debatten blant adressa.nos lesere har gått heftig, etter at Hans Rotmo i et intervju med Trønder-Avisa omtalte muslimer som en «miljøforurensning i Europa».

I en oppfølgingssak gikk lederen for Ungdom mot rasisme, Mina Adampour, ut og kalte Rotmos budskap for «hatpropaganda». Saken ble lagt ut på adressa.nos Facebook-side, og i 18-tiden søndag hadde det kommet rundt 190 direkte kommentarer til saken.

Over halvparten støtter

En gjennomgang av debatten viser at rundt 100 av innleggene gir støtte til Rotmo eller til budskapet hans, med kommentarer av typen «Han sprer sannheten..» og «Rotmo har 100% rett..»

Den samme støtten kom til syne i fjor, da Rotmo ga ut sangen «Svarte telt», med tekstlinjen «Asylsøkeran kryr som lopp og lus og bur i forsamlingshus».

I underkant av 20 tar avstand fra Rotmos uttalelser, med kommentarer som «Meninger kan man ha. Å kalle andre mennesker for "miljøforurensning" er derimot forkastelig. De er ikke skadedyr.».

- Ikke representativt

Statsviter Svein Tore Marthinsen har skrevet boken «Sosial kommunikasjon» sammen med Cecilie Staude, og sier at terskelen for å engasjere seg på nett er lavere i saker hvor man selv har sterke meninger.

- De som engasjerer seg er gjerne folk som har sterke synspunkter i en eller annen retning, og dermed blir debattene mer polarisert enn det folks holdninger egentlig skulle tilsi, sier Marthinsen.

Han sier at flertallet i Norge ikke støtter Rotmos syn på muslimer og flyktninger, selv om artisten får støtte på Facebook. Debatter i sosiale medier er ikke representative for hva folk generelt mener, understreker han.

- Det er en del som ønsker seg en strengere innvandrings- og integreringspolitikk, men Rotmos uttalelser går mye lengre enn det de fleste mener, sier han.

Støtter retten til å si det

I tillegg er det rundt 20 innlegg som forsvarer Rotmos rett til å ytre seg om temaet, uten å ta stilling til om de er enige i innholdet eller ikke. Mange av innleggene er det også vanskelig å tolke i en eller annen retning.

Søker man derimot på #rotmo på Twitter, er det derimot lite støtte til Rotmo å finne.

Søndag var det i stedet mange som delta blogginnlegget til 20 år gamle Fatima Almanea fra Verdal, som er formulert som et brev til Rotmo.

Svein Tore Marthinsen sier det er ulik brukerprofil på Facebook og Twitter. Mens Facebook-brukerne i større grad speiler befolkningen, så er Twitter et mer elitistisk medium, ifølge Marthinsen.

- På Twitter er profilen gjerne mer venstrevridd, og har større innslag av fok med høyere utdanning som bor i tettbygde strøk, sier han.