Sci-fi trenden i motebildet begynte allerede med romfartskappløpet på 1960-tallet. Det amerikanske romfartssenteret Nasa har inspirert mange moteskapere siden den gang og store designere som Andrè Courrèges, Paco Rabanne, Pierre Cardin og Emanuel Ungaro kastet seg på space age-bølgen.

Romfartsinspirert

- Vi har sett hvordan moteskaperne har tatt inn elementer som brynjer og metall i klærne sine. Pvc og vinyl kom inn i klesproduksjonen og unisexmoten ble etablert. Vi har fått en hel generasjon mennesker som liker å ha på seg treningstøy i elastiske materialer til hverdagsbruk, sier Karin Sinding, draktforsker ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum.

Filmer som «Star Wars», «Matrix», «Game of Thrones» og «The fifth Element» har hatt stor innflytelse på motebildet de siste 40 årene, og i år er trenden tydeligere enn noen gang.

- Mange subkulturer kler seg svart som i «Matrix» med lange, svarte frakker og mørke solbriller. Det er en røff stil med lær og nagler en retning mot hardrock, cyberpunk og alt som går på mot et litt brutalt, kampsport-uttrykk. I år ser vi at «Star Wars» har vært inspirasjon for vår- og sommerkolleksjonen til blant andre Bobby Abley i London.

Mye av vår og sommermoten har et futuristisk preg. Det finnes oversized kitler over vide bukser, eller Jedi-inspirerte klær med store frakker og store belter. Det er også mye av draperinger og lag på lag i tynne materialer. Det er spenner på støvlene, en del nagler og metall, og vi ser uniformslignende jakker, ifølge draktforskeren.

Treningsmote

- Klærne uttrykker en stil og er i tillegg komfortable med et rocka uttrykk. Man beveger seg stilmessig inn i et røft miljø.

Hun tror det har blitt en livsstil for mange å kle seg slik. Mange ønsker å leve seg inn i en drømmeverden fra f.eks. «Game of Thrones» og lar klærne fra fantasyfilmene bli integrert i en vanlig garderobe. Stilen fra sci-fi filmene er gjerne funksjonelle plagg i behagelige materialer, slik vi tradisjonelt har sett på typisk treningstøy.

- Dette er lettstelte og lettpakkede klær i en tid hvor vi reiser mye. Vi slenger oss ned på sofaen med hodetelefoner. Dagens livsstil er enten i stor bevegelse eller i en stillstand godt sammenkrøket med nettbrett. Da er det godt å ha på disse plaggene som tåler en slik bruk. Det er langt vanskeligere med plagg silke og lin.

Stine Mortensen og Fereba Nasari går begge på Thora Storm videregående skole. De er russ i år og kler seg i treningstøy til hverdags.

- Det er veldig behagelig å gå i. Vi har jo lange skoledager, og det å gå i stram jeans er jo ikke akkurat behagelig, det er langt mer behagelig å gå i joggebukse eller treningstights, sier Nasari.

Tights er vår nye jeans

- Treningstights er den nye jeansen?

- Ja, det har blitt det. I alle fall kompresjonstightsene. De gir god støtte og er behagelige å bruke, sier Mortensen.

- Treningstights på fest også?

- Noen vil nok gå ut på byen en lørdag for å vise frem litt hud med bar mage, tights og kanskje en kåpe over, sier Nasari.

Foredrag ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i kveld kl. 18.00: Sci-fi og fantasy i moten, fra romfartshistorie og filmkostymer til catwalk og trendy design, ved draktforsker Karin Sinding.

Veltrent, tøff og futustistik. Slik er vårens moteuttrykk. Foto: H&M
Stine Mortensen og Fereba Nasari bruker treningstight daglig. Tights har blitt den nye jeansen. Foto: Annemona Grann
Topp og bar mage er ikke lenger bare for trening. Mange bruker stilen til hverdag opg fest i tillegg. Foto: H&M
Treningsmote er en av de heteste trendene denne våre og sommeren. Foto: Annemona Grann
Denne kjolen er laget av den franske moteskaperene Pierre Cardin i 1967. Kjolen tilhører Nordenfjeldske kunstindustrimuseum Foto: Picasa
Sci-fi filmer har hatt stor innflytelse på motebildet de siste 40 årene, i følge draktforsker Karin Sinding Foto: Annemona Grann