Christopher Davidsen vant Global Chef med utklassingssifre da det ble arrangert i hans fødeby Stavanger i juli. Men det er i Trondheim han bor og arbeider.

Christopher kom til byen som kjøkkensjef på Matbaren Renaa, men flyttet over Blomsterbrua til Rica Nidelven hotell, der han nå endelig kan by inn til vinnermenyen fra sommerens finale. 70 gjester spiser hans fireretters meny fredag kveld.

Små endringer i menyen

Menyen er noe endret siden i sommer, dels fordi enkelte råvarer ikke lenger er sesong, dels fordi det er litt mer krevende å servere til 70 personer enn det var for dommerpanelet i VM.

Christopher benytter fredag jordskokk i stedet for asparges i den første retten, og godt modnet oksefilet fra Gilde i stedet for kobebiff i hovedretten. Fiskeretten har kveite som hovedingrediens, og desserten Valrhona sjokolade og jordbær som i VM.

Suveren VM-vinner

Det er to individuelle kokkekonkurranser som gjelder i verden: Mens Bocuse d'Or regnes som det uoffisielle VM for kokker, er Global Chef det offisielle VM.

Det arrangeres som Bocuse d'Or annethvert år, med semifinaler i de forskjellige verdensdeler og finale blant de beste til slutt. davidsen vant den nbordeuropeiske finalen i Sverige i 2013, og den internasjonale finalen i Davidsens fødeby Stavanger et drøyt år etter. Sjelden har et VM hatt en så klar vinner. Alle dommerne hadde han som nummer én, og i poeng var han suveren foran den neste på lista.

Fokus på smak

– Hva tror du var utslagsgivende for suksessen?

– Jeg og min assistent Christer Rødseth var veldig klare på at vi skulle lage en meny som var innovativ, samtidig som den var gjennomtenkt i hver detalj, og at hovedfokuset hele tiden har vært smak og smakssammensetning. Det virker som juryen likte vårt fokus, sier Davidsen beskjedent.

Han har fått tiden til å gå etter VM, med medieinteresse og en rekke sponsoroppdrag, i tillegg til jobben for Rica. Men han fikk noen uker sammen med familien i Spania i sommer.

Skylder Trondheim mye

– VM-vinnere pleier gjerne åpne egen restauranter?

– Drømmen på sikt er helt klart å gjøre noe eget, drive catering og kanskje ha en liten restaurant i tillegg. Men nå er fokuset helt og holdent på jobben i Rica. Jeg skylder dem og Trondheim mye, jeg hadde aldri i verden oppnådd det jeg har gjort uten backingen fra Rica, Sverre Johnsen, Bama og alle de andre som har backet meg opp. Tenk å få all den støtten i Trondheim, selv om jeg er fra Stavanger!