4. august kan en kjøpe Bolt IPA, Lamo Wit og Pepra Saison på puber og utesteder, både på fat og i flasker. Senere i høst blir de også tilgjengelige på Vinmonopolet.

De tre første nye øltypene til nye E.C. Dahls bryggeri har vært testet og utprøvd gjennom vinteren, Bolt IPA har vært laget i samarbeid mellom bryggerimester Wolfgang Lindell og Brooklyn Brewery, de to andre er Lindell hatt eneansvaret for.

- Men alt er blitt til i en prosess med mange viktige brikker. Ølbrygging er lagarbeid, sier Lindell, som forventer at det blir mest oppmerksomhet rundt IPA-ølet ved lanseringen.

Oppkalt etter erkebiskopen

- Vi har allerede fått mange godord om Bolt IPA, på en prøvesmaking på Mellomveien nylig kom den eneste negative kommentaren da det var slutt på ølet, ler ølambassadør Kristian Berger.

IPA (India Pale Ale) er et humlerikt øl som har vært det internasjonale moteølet de siste årene, og Dahls versjon er friskt og tilgjengelig. Ølet er oppkalt etter Aslak Bolt, erkebiskopen av Nidaros som var den kanskje viktigste enkeltperson i den norske gjenreisningen etter svartedauden. Han gjorde brygging av juleøl til en plikt – og bestemte at all geistlig jord som i gjenreisningsarbeidet ble bygslet vekk til leilendinger årlig skulle sette ti humlestenger.

Lademoen-kart

Også de andre øltypene har både internasjonal og lokal forankring. Pepra Saison er som navnet tilsier brygget med pepper og også en anelse isop-urt, mens det lettere Wit-ølet har fått en ekstra lokal vri både i navnet og i etiketten.

Bakgrunnen i Wit-etiketten er et gatekart over Lademoen. Etikettene er laget av Trondheims-byrået Ablemagic – som har ansvaret for all visuell profilering for nye E.C. Dahls. - Det er helt naturlig å satse på lokale samarbeidspartnere, og spesielt når arbeidet deres er preget av et like brennende engasjement som vårt, sier Kristian Berger. Lademoen-selskapet Grain Station har fått tilslaget på å lage en visualisert historie om E.C Dahls bryggeri som skal presenteres på en langvegg i publikumsområdet i bryggeriet.

Juleøl på akevittfat

- Vi er stolt av tradisjoner, men er også fokusert på det nye, og at kreativitet skapes gjennom glede, sier Wolfgang Lidell, som denne uka setter i gang juleølproduksjon. Først de tradisjonelle juleølene som Dahls lager hvert år, men så et mer eksklusivt brygg.

- Ølet skal lagres på eiketønner fra Vinmonopolet som tidligere er brukt til akevitt, og vil tilsette krydder som også brukes i akevitt, som karve og stjerneanis. Men vi er ikke ferdigtenkt når det gjelder dette brygget, vi vet ikke helt hvor vi ender, sier Lindell.

Han kan også love at det vil dukke opp overraskelser til åpningen av bryggeriet og E.C. Dahls bryggeri og pub 4. august. Bryggeriet vil presentere spesialøl som bare kommer til å bli servert i Trondheim. Og det vil de fortsette med. De vil prøve ut nye øltyper, og så vil noe forsvinne fort, mens andre typer vil få lengre levetid. Responsen vil avgjøre.

Samme gamle Dahls pils

De nye etikettene og den nye profilen til E.C. Dahls er preget av både historie og modernitet, men én merkevare har gjennomgått minimal forandring. Dahls pils er selve flaggskipet i E.C. Dahls portefølje.

Dahls pils på flaske har i en kort periode vært tappet på Gjelleråsen; men i denne uka startet flasketappingen av Dahls' flaggskip igjen i Strandveien. Mot slutten av juli vil den første pilsen som er brygget og tappet i det nye anlegget være å få i butikkene.

Du vil merke forskjellen gjennom de nye slanke flaskene, og den nye gule korken. Men ellers vil Dahls pils være til å kjenne igjen.

- Etiketten til Dahls pils er ikke forandret, bortsett fra rent praktiske justeringer på grunn av lengre hals. Mye av poenget med Dahls Pils er at den skal smake og fremstå som den alltid har gjort, Dahls pils er brygget på den samme gjæren som for 70 år siden, sier Berger.

Ottar Olsen, en av mange veteraner i tapperiet, har jobbet der siden 1979, og er begeistret for å få være med på den nye etappen i Dahls bryggeris historie. Han og resten av gjengen var preget av en nærmest våryr stemning da de første flaskene buldret og klirret seg gjennom et system med kapasitet på 5000 flasker i timen.

Pepra Saison: Saisonøl, opprinnelig sommersesongøl - krydret med hvit pepper og isop. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Lamo Witt - den lokale forankringen er understreket med gatekartet over Lademoen i etiketten. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Bolt IPA - oppkalt etter Aslak Bolt, blant mye annet mannen bak påbud om humledyrking i Norge. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Samme gamle: Ottar Olsen (til venstre) og Dahls Pils er markerte kontinuitetsbærere på Dahls bryggeri. Til høyre ølambassadør Kristian Berger. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Nye tider: Nykommeren Bolt Ipa var første øl ut i det nye tapperiet i Strandveien. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen