Både frisyrene og konkurransen i NM i frisering har utviklet seg siden dette bildet ble tatt for 46 år siden. I år foregikk denne konkurransen i Oslo Spektrum, og så vel klasseinndeling som modeller har nok endret seg kraftig siden åttende utgave av mesterskapet ble arrangert i Trondheim høsten 1969.

Mens det i dag konkurreres i en rekke disipliner, som «Brudefrisyre», «Fantasifrisyre» og «Full Fashion Look», var konkurransen den gang delt inn i lærlingeklasse og mesterklasse. Damefagets arrangementsleder, Thorleif Thorleifsson forklarte til avisen at det : «Innen hver av hovedklassene skulle mesterskapsdeltagerne lage to frisyrer, en daglig og en selskapsfrisyre. Mesterklassen skulle i tillegg lage en kunstnerisk frisyre på sin modell

På dette eminente oversiktsbildet ser vi de lokale trønderske modellene sitte på rekke og rad, dessverre uten navn, «under tørrehjelmene», som det het i avisen den gang. Det var forresten første gang mesterskapet var åpent for publikum.

Foruten disse modellene og de konkurrerende frisørene fikk publikum se flere verdenskjente frisører, ifølge herværende avis, blant dommere og gjester var nemlig: «De tre tyskerne Waltraud Kaiser, Kurt Schrepfer og Carl Heintz Löntz, belgieren Jean Pierre De Somere De Grande og de to svenske jurymedlemmene Eric Kinny og Curt Klang».

De trønderske deltagerne hevdet seg dessverre ikke i toppen. I dameklassen nådde de ikke til seierspallen. I lærlingeklassen gikk Kjell Torheim fra Oslo til topps, mens mesterklassen ble vunnet av Turid Martinsen, Lillestrøm.

I herreklassen kom Oddmar Nerland fra Trondheim på tredjeplass i lærlingeklassen. Vi har dessverre ingen bilder av modellene i herreklassen på rekke og rad. Øyenvitneskildring fra en av dem kan imidlertid tyde på at mennene ikke tok seg like godt ut på gulvet som kvinnene.

Under Ordet Fritt kom det nemlig noen dager etter NM i frisering et leserinnlegg med tittelen «Fesjå i Nidarøhallen», skrevet av en mann som sto fram som en av modellene i herreklassen, riktig nok under psevdonymet «Okse i dyrskuet».

Innsenderen skildret hvordan de mannlige modellene møtte opp på Yrkesskolen klokken 8 søndag morgen, for vasking og tørking av hår, før de ble fraktet til Nidarøhallen. «Men siden vi var ti for mange, ble det velget og vraket», skrev modellen og hevdet at: «Noe av det verste var at dommerne blandet seg i uttagningen av modellene».

Modeller ble fordelt til frisører etter trekning, og innsenderen skildret hvordan noen frisører klaget på modellene de hadde trukket. «Dette her er jo ikke fair play. De er jo plukket ut rett fra gata, jo», uttrykte en østlending, ifølge innlegget. De trønderske frisørene var visst ikke stort bedre, for modellen siterte følgende replikk mellom to av dem: «Æ håpe du va heldiar enn mæ, for æ fekk ein gamp med hæsthår, æ».

De kvinnelige modellene på bildet gir til sammenligning et helt annet inntrykk, og ble forhåpentligvis forskånet fra antydninger om at de skulle være hentet fra gate eller stall.