Togradersmålet. Global oppvarming. Kutt i NOx og CO2. Vern av regnskog, lavere oljeutvinningstempo og satsing på intercitytriangelet. Miljøpolitikk handler om store spørsmål og om store tiltak. Det er ikke så rart. Vi snakker tross alt om vår tids mest omfattende globale utfordring, som kan få enorme konsekvenser for hvordan verdens bosetting, matproduksjon og menneskers generelle levekår vil se ut i framtiden.

Når en står overfor slike utfordringer, er det lett for hver enkelt av oss å føle seg liten og ubetydelig tiltaksløs. Særlig når vi politikere i tillegg snakker mest om langsiktige mål med kutt av klimagassutslipp innen 2020, 2030 eller 2050. Oljesektoren, industrien og tungtransporten står for store andeler av de norske utslippene og må derfor også ta de største kuttene. Er det i det hele tatt noe hver og en av oss kan bidra med på egenhånd, her og nå? Heldigvis er det det. Og det er her jeg tror vi politikere må skjerpe oss. Hvis vi vil unngå at miljøpolitikk bare blir tomme ord, må vi ha tiltak og støtteordninger som gjør det enkelt og billig for oss alle å velge miljøvennlig i hverdagen.

For eksempel: Har du noen gang vurdert å gjøre noe for å redusere energiforbruket i boligen din? Og da tenker jeg ikke bare på å slå av lysene når du forlater et rom eller sitte og hutre litt ekstra på høsten før du slår på panelovnene. Jeg snakker om etterisolering, skifting av dårlige vinduer, eller installasjon av en varmepumpe som varmer opp stua di både enklere og raskere enn ovnene du har stående. Kanskje tenker du at det er mye jobb eller at det er altfor dyrt. Men boligen din har et energiregnskap som for de fleste av oss kan forbedres. Dersom du gjør utbedringer som gjør at regnskapet beveger seg i klimavennlig retning, burde du få skattefradrag for det.

Tenker du noen gang på å ta buss, tog eller trikk litt oftere? Du synes kanskje det er for fullt, for dyrt eller for dårlig? I dag kan arbeidsgiver betale månedskort for deg, men under dagens regler er månedskortet skattepliktig. Det går det an å gjøre noe med. Da tror jeg vi får flere til å reise kollektivt, og om du tenker at det bare betyr enda fullere busser, så husk at at flere månedskort også gir kollektivselskapene flere og mer langsiktige inntekter. Spiser du miljøvennlig nok? Eller synes du økologiske egg blir litt for dyrt sånn til hverdags? Å spise miljøvennlig er heldigvis mer enn å kjøpe økologiske matvarer, og det er også i mange tilfeller det samme som å spise sunt, så i stedet for å gi halv moms på alle matvarer, kan vi jo gi fullt momsfritak på frukt, grønt og økologisk mat. Dagligvarekjeden Kiwi har forbilledlig vist oss veien, og økt sin omsetning av økologisk mat med 56 prosent nettopp gjennom å fjerne momsen.

Miljøpolitikk handler både om det store og det små. Og alt dette henger sammen. Oppvarmingen av kloden henger sammen med hvordan vi varmer opp boligen vår. Lufta vi puster inn henger sammen med hvordan vi kommer oss på jobb om morgenen. Og det er valgene hver og en av oss tar som avgjør dette. Jeg verken kan eller vil tvinge noen til å ta de gode valgene, men vi er nok mange – inkludert meg selv – som vil ta flere miljøvennlige valg om vi får et lite dytt i riktig retning. Da må vi politikere gjøre vår del. Og så må du gjøre din. Er det en avtale?

guri@liberal.no