I fjor fikk indieutvikleren Chucklefish brukerfinansiert utviklingen av spillet «Starbound» på nettstedet Kickstarter, og opplever nå en enorm popularitet. Med over en million solgte kopier før spillet i det hele tatt er ferdig ser vi også en av de store trendene i spillbransjen, nemlig at man kan kjøpe og få tilgang til uferdige spill. Spillet er lagt ut på Steams «Greenlight»-tjeneste, hvor brukerne selv stemmer frem spillene de mener fortjener å bli distribuert av Steam. Spillet er altså fremdeles i betaversjon, og vi anmelder dermed ikke det ferdige produktet.

«Starbound» låner mange elementer fra «Terraria» og svenske «Minecraft», som vil være kjent for mange. Du spiller med et sidestilt kamera, og universet er ditt til å utforske. Bit-grafikkstilen minner meg på at alt kan brytes ned, og passer godt til byggekonseptet hvor du kombinerer materialer til å lage hus, våpen og mat. Å sanke materialene ligger nært inntil «Minecraft», og starter innmari tregt. Når du har plukket nok jord skal det være en smal sak å finne diverse bergarter som du så kan gjøre om til økser og hakker. Disse redskapene lar deg hakke enda mer effektivt enn før, og veien til enda sjeldnere mineraler er dermed gjort kortere. Du kan grave tilsynelatende uendelig nedover i planetene, og skal i følge utviklerne kunne smadre en hel planet om du har tid nok.

«Starbound» er heldigvis mer enn sine inspirasjonskilder, essensielt i spillet er romreisen din karakter står overfor. Etter å ha forlatt hjemplaneten ligger hele universet for dine føtter, og du kan hoppe mellom utallige planeter og utforske som du måtte ønske. Du er derimot begrenset av tilgjengelige ressurser: Romskipet ditt går på kull, så du kan ikke bare fly rundt, men blir tvunget til å utforske planetene. Fordi spillet genererer innholdet mens du spiller, vil du aldri besøke to like planeter. Og som om ikke det var nok, kan du forme planeter selv, om du lager avanserte maskiner. Spillet har en rekke introduserende oppdrag, og utvikleren lover et sterkt historiedrevet spill når det er ferdigstilt.

Sjansene er gode for at du vil like «Starbound» om du er glad i inspirasjonskildene «Terraria» og «Minecraft». Hvis «Minecraft» er et sandkassespill er «Starbound» et megakompleks av tusenvis av sandkasser. «Starbound» tar rett og slett sjangeren til et nytt nivå ved å inkludere muligheten til å reise mellom planeter. Utover året vil det utvilsomt komme flere godbiter til det teknisk sett uferdige spillet, men du kan kjøpe det på Steam allerede nå, i en nokså polert versjon. På kort tid har «Starbound» klart å lure seg inn i hjertet mitt, og imponerer med stor valgfrihet, dybde og et nydelig lydspor. Dra alene, eller inviter med deg noen venner på en intergalaktisk oppdagelsesferd du sent vil glemme.