– Nivået er helt enormt, sier Jesper Høst fra Trondheim som møter 50 konkurrenter fra like mange land, når han fra mandag av skal konkurrere om å bli verdens beste bartender i konkurransen World Class.

Det er riktig nok ikke det offisielle VM, men Høst sammenligner det med Tour de France for syklister.

– Det er dette som er den mest prestisjefulle konkurransen i det seriøse cocktail-miljøet.

Nordiske smaker

28-åringen har avansert fra norgesfinale og finale i Vest-Europa, før han nå møter hele verdenseliten i flere utslagsrunder. Bartenderne får forskjellige utfordringer, også oppgaver med stor grad av frihet med ingrediensene.

– Da får man muligheten til å ta med de hemmelige tingene man har kokt opp på kjøkkenet hjemme, sier Høst, som selv er inspirert av nordiske smaker som restaurantene Noma og Maeemo gjør ellevill suksess med.

Bær fra Trøndelag

– Mitt hemmelige våpen er at jeg har med noe hjemmefra. Jeg har med tindved, som det vokser mye av på trøndelagskysten og er noe jeg bruker. Og så har jeg med litt norsk gran, for å smake til drinker, sier bartender-talentet.

– Vi har så god tilgang på spennende råvarer her hjemme. Jeg vil gi resten av Europa, og de på den andre siden av dammen en smak av new scandinavian cooking, som jeg ønsker å spre i cocktail-verdenen også, sier Høst.

– Har du med akevitt?

– Ja, jeg har tatt med trondheimsakevitt nedover, for sikkerhets skyld.

God premie

Jesper Høst var å finne på Dokkhuset da det åpnet, men stakk raskt til Oslo der han har jobbet på Bar Boca, Sosialen, Bushwick og nå sist cocktailbaren NO.19 som åpnet i Oslo i vår.

– Det er et sted som er eid av gamle kompiser og kolleger fra bransjen, sier Høst som nå er fullt fokusert på å bli verdens beste bartender. Det innebærer et års reising som cocktail-ambassadør, og egen drinkbok-utgivelse.

– Forventningene er enorme, medgir Høst.