Ikke alle feriedager er solfylte godværsdager. Du har kanskje opplevd det selv. Etter en fem timers flytur setter du endelig beina ned på det du forventer er den overopphetede asfalten på en flyplass sør i Europa bare for å oppdage at det faktisk høljer ned og temperaturen er knapt over det om kjennetegner en trøndersk mai-dag.

- Næi, det va no som svarte! hører du fra reisefølget ditt.

Hvorpå du selv svarer: - Vi får håp at det blir likar i morra.

Heldigvis har dere tenkt på å ta med både laptop og nettbrett. For Netflix, det kan du se selv i utlandet, har du lest et sted.

Og det stemmer - til en viss grad - at du kan bruke ditt norske abonnement på strømmetjenestene også i andre land. Men ikke uten at en rekke forutsetninger blir oppfylt. Forutsetninger som gjerne forandrer seg fra år til år. Derfor har vi her satt sammen en hendig liten guide til hva du kan forvente å se av filmer og TV-serier når du drar på ferie til utlandet.

VP-hva-for-noe?

Før vi starter bør vi kanskje si noen ord om bruk av VPN-tjenester.  VPN står for Virtual Private Network og er en betegnelse på en datateknikk som anvendes for å skape «punkt-til-punkt» -forbindelser, eller tunneler om du vil, gjennom et annet datanett. Dette fungerer slik i praksis at du kan sitte i Norge å se på amerikanske Netflix fordi strømmetjenesten i USA da tror at du er innenfor dette landets grenser.  Det finnes en mengde lover og regler for bruk av VPN og i denne forbindelse så hersker det forvirring om de mange gråsonene ved bruken av en slik tjeneste. Vi velger derfor å se bort fra denne muligheten siden de fleste brukere av strømmetjenester velger å bruke den IP-adressen som de blir tildelt når de kommer til et annet land.

Om du ønsker å sette deg inn i de bestemmelser som finnes om bruk av VPN så foreslår vi at du leser DENNE nettsiden.

Netflix

Enkel og oversiktlig: Vi kan ikke berømme Netflix nok. Uansett hvilken plattform du benytter deg av så er grensesnittet både intuitivt og logisk.

Om du er abonnent på Netflix så kan den regnværstunge dagen på ferieturen bli et underholdende dykk ned i det besøkende landets filmskatter. For med mindre du skal reise til Nord-Korea, Krim-halvøya eller Syria ( hvilket vi tipper er lite sannsynlig) så kan du bruke Netflix-abonnentet ditt overalt i verden.

Netflix fungerer slik at strømmetjenesten til enhver tid vet hvilket land du befinner deg i basert på IP-adresser. På denne måten får du tilgang til det svenske Netflix-utvalget om du befinner deg i Sverige, det spanske Netflix-utvalget om du er i Spania, det amerikanske utvalget om du er i USA etc. etc.

Ikke i Nord-Korea: Kim Jong-un bakgård er en av de få stedene i verden der Netflix ikke er tilgjengelig. De røde områdene på kartet er alle Netflix-land.

Det beste med alt dette er at det ikke koster deg noe som helst. Netflix-abonnementet du betaler i Norge gjelder også for tjenesten i alle andre land så du kan med god samvittighet binge filmer og serier som har vært utilgjengelig for deg mens du har vært hjemme.

Utvalget varierer fra land til land på grunn av de mange ( og ofte kompliserte) rettighetsavtalene film - og TV-selskapene har med de ulike nasjoner. Norge var en av de første land utenfor USA som fikk tilgang til tjenesten og en skulle derfor tro at vårt utvalg er større enn de fleste andre lands utvalg. Slik er det forøvrig ikke. Både Storbritannia, Nederland og Tyskland har tilgang til en rekke flere filmer og TV-serier enn oss. Spesielt Nederland skiller seg ut med et enormt utvalg. Og som kjent, det beste med Netflix er at de fleste serier og filmer er tekstet på en rekke språk. På denne måten kan du fortsette å se den filmen eller serien du begynte å se i Norge når du har kommet fram til reisemålet ditt.

Tips: Netflix lar deg nå laste ned og lagre orginalinnhold lokalt. Noe å ha i tankene om hotellet dere skal bo på tar seg litt for godt betalt for wifi. På denne måten kan du også se flmer og serier som kun er tilgjengelig i Norge når du er i utlandet.

Viaplay

Last ned: Det beste med Viaplay er ikke det noe spartanske utvalget av filmer og serier, men derimot muligheten til å laste ned innhold.

Denne strømmetjenesten i likhet med C More kun for Norden. Det betyr at med mindre du benytter deg av VPN, så er filmer og serier fra denne tjenesten stengt for bruk i andre land.  Norden i denne situasjonen betyr Danmark, Sverige, Finland og Norge. Island er ikke en del av Viaplay.

Tips: I likhet med Netflix så tillater også Viaplay lokal nedlasting av utvalgte filmer og serier.

TV 2 Sumo

Greit nok....: TV Sumo har ikke all verden av utvalg, men både app(ene) og menyen er oversiktlig og intuitiv.

Her er vi plutselig på litt gyngende grunn. I følge kanalen selv så er det mulig å se deler av innholdet fra andre land enn Norge. I praksis er dette mer av en nål-i-høystakk -utfordring. En rekke utenlandske seriere og filmer i tillegg til sportssendinger er utilgjengelig når du forlater landets grenser. Det du da sitter igjen med er norske produksjoner, men heller ikke her er TV Sumo helt konsekvent. Typiske «Gullrekke» -produksjoner som «Idol» og «Skal vi danse» ( med andre ord: norske varianter av utenlandske konsepter) forblir utilgjengelig utenfor Norge.

C More

Kjapt ute med nyheter: C More har ikke noen imponerende backcatalog, men er tidlig ute med nye filmer. Tjenesten har også en rekke gode serier du ikke finner andre steder.

I utgangspunktet kun for Norge, men om du i tillegg har C More Total, C More Film og / eller C More Sport så er dette innholdet tilgjengelig fra utlandet.

NRK

Alltid til å stole på: Det vi liker best med NRK-appen er den alltid bare virker.

Gode, gamle NRK. Selvfølgelig har statskanalen den beste oversikten over hva du kan og ikke kan se i utlandet. Alt du trenger å gjøre er å gå inne på DENNE  nettsiden så finner du en oversikt over alle produksjoner du kan se via NRK-appen når du reiser utenlands.

En tommefingerregel når det gjelder NRK så er det at du IKKE kan se direktesendinger i utlandet ( med visse unntak som kommer tydelig fram på statskanalens hjemmeside). Det meste av «boksmaten» er fritt tilgjengelig.

HBO Nordic

Status Quo: Ved lansering her i Norge den 12. desember 2012 var HBO-appen et mareritt å orientere seg i - i tillegg var den proppfull av tekniske feil og mangler. Nå, nesten fem år senere, er den fortsatt nesten like ille. Men utvalget i knakende gode serier er det ingenting å si på.

Som navnet på tjenesten tilsier så gjelder seerrettighetene her kun i Norden. I likhet med Viaplay så holdes også her Island utenfor.

Amazon Prime

Spartanske Amazon: Amazon Prime i både Storbritannia og i USA har en rekke gode filmer og serier å by på. Den norske versjonen er rimelig spartansk så langt, men med tanke på den lave månedsprisen og tilgjengeligheten til serier som «American Gods», «The Grand Tour» og «Sneaky Pete» så synes vi likevel at den er verdt å ha.

Nykommeren på denne listen. Her har det vært vanskelig å få full klarhet i hvordan tjenesten egentlig fungerer. Her i Norge har vi klart å logge på både den norske, den britiske og den amerikanske versjonen av Amazon Prime ( vel og merke via tre forskjellige versjoner av appen på ulike plattformer). Men Amazon Prime er nå offisielt lansert i over 200 land så vi foreslår at du logger deg på både via nettbrett / mobil - appen, samt via nettleseren i laptop' en din og ser hva du får tilgang til.