Under Olavsfestdagene for noen uker siden spilte han på toppen av Nidarosdomen og inne i Vår Frue kirke samme kveld. På Pstereo har han fordelt jobbene på flere dager og flere arenaer.

På Pstereo-festivalen har han spilt hvert år siden 2011, bortsett fra i fjor, men noen år har han vært involvert i flere konserter. Det har blitt 13 Pstereo-konserter i alt.

Pstereo er favorittfestivalen, og Lo vet hva han snakker om, han har spilt på 20–30 festivaler hver sommer de siste ti årene, så han har kjenner Festival-Norge godt. Så godt at han vet hvor livsviktig frivilligheten er for at det norske festivalsystemet skal fungere.

- Jeg har enorm respekt for jobben som gjøres, og ville bidra selv. Siden jeg ikke skulle opptre i år, meldte jeg meg som frivillig på Pstereo og har fått jobb som scenearbeider, sier Kristoffer som skal jobbe under scenesjef Morten Fagerviks myndige lederskap torsdag kveld, når blant annet Kraftwerk skal opptre.

- Å rigge er nesten morsommere enn å spille, sier Kristoffer.

Når han først var inne i systemet, var det lett å si ja til å ta ansvaret for klubbkonsertene, KlubbPstereo, som foregår rundt omkring i byen hver natt etter at det er slutt nede på Marinen.

- Det finnes knapt noe morsommere enn på sitte og styre med enorme excel-ark, sier Kristoffer.

Fra Motorpsycho til solo tuba

Pstereo innvier i år en ny innendørsscene, Forte-scenen, modellert etter gamle Blæst. Det er hovedsakelig en DJ-scene, men Kristoffer ble spurt om å gjøre en solokonsert, med tubaen sin og noen beslektede instrumenter, etter mønster fra soloalbumene. Og det kunne Kristoffer. For å spille ér jo det morsomste han vet.

I tillegg til tre uker ferie, har han fått med seg noen festivaljobber. Moldejazz med Motorpsycho og Ola Kvernberg, Stokkøya med Motorpsycho uten Kvernberg og Olavsfestdagene med Kvernberg uten Motorpsycho. På Olavsfestdagene gjorde han også det spektakulære stuntet å spille på toppen av Nidarosdomen mot Sondre Justad nede på Borggården. Ikke verst for en med langt fremskreden høydeskrekk. Kristoffer spilte også på den nye Heim-festivalen.

Men han har ikke bare vært kortreist denne sommeren, han har også holdt konsert på et av de største hotellene på Madeira. Solokonsert med drone-tuba.

- Jeg fikk streng beskjed om å ikke moderere meg, men oppføre meg som jeg var på en frijazzklubb i Berlin. De har avantgarde-konserter hver sommer, og i år inviterte de altså meg. Det kombinerte jeg med noen dager på stranda med samboeren, sier en fornøyd Kristoffer, som også er blitt inspirert av mange jobber med Motorpsycho det siste året.

- De er hundre prosent på, pusher seg selv hele tiden, det er utrolig inspirerende å jobbe med Motorpsycho, sier Kristoffer, som er stolt over dokumentasjonen av turneen i fjor som foreligger i livealbumet «Roadworks vol. 5».

Debuterte på Aleksandersen-album

Det er blitt mange album, med mange konstellasjoner, men starten hadde også en Motorpsycho-referanse. Han debuterte på Åge Aleksandersens album «Snöharpan» i 2006, og Kristoffer ler godt av forhistorien til dette. Han hadde avsluttet første året på jazzlinja, og hadde hatt en heftig natt på Molde jazzfestival da han ble vekket av telefonen: «Hei, dette er han Håkon Gebhardt»

- Jeg la på umiddelbart, var sikker på at noen kødda med meg, jeg hadde den respekten for Gebhardt, hvorfor skulle en fra Motorpsycho ringe meg tidlig en morgen?

Men Gebhardt ringte umiddelbart tilbake, han trengte en tubaist på plata han skulle produsere, og Lo er svært godt fornøyd med å ha platedebutert på kanskje den mest spesielle albumet i bautaen Åge Aleksandersens karriere.

Stadig mer hjemmekjær

Til å være så bereist, eller kanskje nettopp derfor, er Lo veldig hjemmekjær. Trondheim er blitt østlendingens hjemby; han trives veldig godt både privat og profesjonelt.

- Det er så stas å kunne spille konserter for åtte-ni tusen folk, og så kunne spasere hjem til egen leilighet, sier Kristoffer, før han mimrer tilbake til konserten med Highasakite i Dødens dal i fjor høst, da gikk han fra leiligheten sin på Møllenberg til arenaen i Høyskoledalen midt i strømmen av feststemte, forventningsfulle og øldrikkende fans.

Ble sykmeldt av tvisten med Highasakite

Han har spilt gitar i et av Norges mest suksessrike band de siste årene, men Highasakite eksisterer ikke i den form det hadde. De to som utgjorde besetningen den aller første tiden, fortsetter som Highasakite, de tre andre er ute. En intern krangel endte i en rettstvist, om rettighetene til bandnavnet.  Saken har fått en ihvertfall foreløpig avklaring gjennom Patentstyret som kom onsdag i denne uka. Kristoffer Lo vil ikke si mye om dette foreløpig, de tre har holdt en lav medieprofil i løpet av tvisten, og ønsker tydeligvis fortsatt det.

- Har denne saken tappet deg for mye energi?

- Den har gjort det. Jeg måtte sykmelde meg fra deler av turneen med Motorpsycho i fjor. Men ikke nå lenger. Nå tenker jeg mer på tiden og kreftene som er blitt frigjort.

Motsetningene og noen detaljer i saken har vært åpent tilgjengelig i papirene fra patentstyret, men ingen av parten har brakt dette ut i det offentlige rom.

Det gamle progrockbandet Yes turnerer jo med to helt forskjellige konstellasjoner. Tilsvarende med Roger Waters kontra de øvrige gjenlevende i Pink Floyd. Kan vi vente oss to turnerende fraksjoner av Highasakite?

Kristoffer ler godt av tanken, før han understreker at noe slikt kommer ikke til å skje. Av mange grunner. Blant annet fordi han selv har roet ned.

Ikke lenger like rastløs

En erfaring han har tatt med seg er hvor mye som kunne vært unngått om bandet hadde pratet gjennom ting på forhånd. – Det sier jeg til alle, og det gjelder også privat. Samboeren og jeg har skrevet kontrakt, og fordelt alt. Det fremstår absurd for to som elsker hverandre, men det er utrolig mye bedre å snakke om sånn mens man er venner, sier Kristoffer.

- Livet med Highasakite har gitt meg fantastiske opplevelser og erfaringer. Men ting har gått i ett. Jeg har jeg vært ute på turné mellom to og tre hundre dager i året i de ti siste årene, jeg har vært rastløs, hatt lyst til å være med på alt. Nå skal jeg prioritere annerledes. Hjelpe noen å snekre terrasse på hytta, si ja til 30-årsdager jeg blir invitert på. Jeg har mye å ta igjen, sier Kristoffer Lo, som har hatt sin roligste sommer på så lenge han kan huske, og som har helt passe program også i høst.

Han skal produsere et par album for andre artister, han skal lage filmmusikk, blant annet for en ny tv-serier produsert av Spætt, og så blir det endelig Europa-turné med bandet Sunswitch.

Kristoffers sommerfavoritter:

Alder: 33 år

Bosted: Møllenberg, Trondheim.

Gjort i sommer: Vært turist i egen by, Nidarosdomen, Rockheim, hele løypa. Jeg har også vært på Madeira, og i Volda der samboeren min kommer fra.

Favorittsted om sommeren: I en park, på en strand, på en veranda, hvor sin helst så lenge jeg kan ligge rett ut og lese.

På grillen: Egenfisket fisk. Nei forresten det kan jeg ikke skryte på meg uten å risikere mobbing. Heng på «eller fisket av kompiser», mer dekkende det.

I glasset: Corona med lime.

Musikk: Childish Gambino, Karpe Diem, Radiohead og Sigrid har vært gjengangere.

Bok: «In The Garden Of Beasts» av Erik Larson

Klar for favorittfestivalen: Få norske musikere har spilt på så mange festivaler som Kristoffer Lo. Pstereo er den største favoritten, og nå er han klar for sin konsert nummer 14 på Marinen. Foto: Helene Mariussen, Adresseavisen
Foto: Helene Mariussen, Adresseavisen
På vinnerlaget: Kirstoffer Lo er en av de tre bandmedlemmene som nådde frem med sin innsigelse for Patentstyret. Foto: Helene Mariussen, Adresseavisen
Foto: Helene Mariussen, Adresseavisen