- Vi kommer til å foreslå fritak for eiendomsskatt for historiske bygninger. Kostnadene ved å vedlikeholde og drifte bryggene er høye og inntektene er ofte lave. Da hjelper det ikke med en enkeltbevilgning slik sentrum-venstrepartiene foreslår, sier Kjetil Utne, bystyremedlem for Høyre. Forslaget skal fremmes i en interpellasjon i bystyret 7. desember og vil bli utformet slik at det ikke nødvendigvis skal gjelde alle historiske bygninger. Utne mener vi trenger en ordning der det er mulig å gi fritak.

Krever langsiktig tilrettelegging

- Å søke om å få bryggene på verdensarvlisten er en interessant idé, men det er ganske strengt, og ingen selvfølge, selv om forslaget er godt. Men bryggene i Trondheim er både eldre og flottere enn i Bergen, og vi har et større bryggemiljø, sier Utne. Han mener det er en stor jobb som krever langsiktig tilrettelegging for eierne av bryggene.

- Virkemidlet vårt er eiendomsskatt, så dette blir en prøvestein på om sentrum-venstrepartiene mener alvor i arbeidet med å få bryggene på verdensarvlisten, sier Utne.

Les om at Riksantikvaren skal klimaovervåke fredede bygninger

Økonomisk bistand fremfor skattefritak

Kommunalråd for Arbeiderpartiet, Marek Jasinski, synes forslaget om fritak for eiendomsskatt for historiske bygninger som bryggene er en dårlig idé. Han mener økonomisk bistand til restaurering av bryggene er det som må til.

- Vi har ikke kontroll på om pengene går rett i lomma på eierne eller brukes til istandsetting hvis det gis fritak for eiendomsskatten. Vi vil heller opprette en tilskuddsordning for restaurering av bryggene. Da sørger vi får at pengene faktisk blir brukt på bryggene. Det er dessverre for mange bryggeeiere som ikke holder bryggene i stand. I tillegg vil vi også bruke de virkemidlene vi har i byggesaksforskriften som sier at man skal ivareta bygninger med høy bevaringsverdi. Dette kan vi gi pålegg til eierne om, sier Jasinski.

Les mer om bryggene: – Vi lurte rett og slett på hva brygga sto på