- Det er helt fantastisk sier Anne B. Ragde da hun får høre at hun topper salgslistene for skjønnlitteratur i Danmark.

Begge de to store bohandlerkjedene i Danmark, Bog & idé og Arnold Busck har henne på topp.

Foran Moyes og Ferrante

I Arnold Busck ligger Ragdes «Alltid tilgivelse» på topp foran Elena Ferrantes «Min briljante venninne» og Linn Ullmanns «De urolige», hos Bog & Idé har Jojo Mojes kilt seg mellom Ragde og Ferrante/ Ullmann med «Toner i natten».

Hos Bog & Idé ligger Ragde på fjerdeplass i felleskategorien Krim og skjønnlitteratur, men alle de tre foran er krimbøker, nyutgitt i pocketformat. Av nye fullprisede skjønnlitterære bøker er Ragde på topp.

- Foran Jojo Mojes og Ferrante, ja, – det er sannelig ikke snaut, sier en strålende fornøyd Ragde – som hadde en flott runde da hun lanserte boka i Danmark for en liten måned siden, og er svært etterspurt foran sitt besøk på den største bokmessen i Danmark, Bogforum som blir arrangert på Bella center i slutten av november.

Oppe i 57 000 i opplag

Hun reiser aktivt rundt også i Norge, med bokbad i Haugesund med Frode Grytten onsdag, og deltagelse på festkveld på Trondheim litteraturfest nå fredag.

«Alltid tilgivelse» har også toppet boklista i Norge, etter åtte uker er den nå nede på en åttendeplass, i hjemlandet ligger hun bak Elena Ferrante og Jojo Mojes som topper akkurat nå. Men knapt noen andre har hatt totalsalg som Ragde hittil i høst. Boka er trykket i et opplag på 57.000, nå før julesalget tar av for alvor om en drøy måneds tid.

En viktig litteraturpris

Tirsdag ble det kjent hvem som er nominert til det som etter hvert kanskje er blitt Norges viktigste bokpris, nemlig Bokhandlerprisen. Brageprisen gir selvsagt mer prestisje, men Bokhandlerprisen som nomineres og deles ut av landets bokhandelansatte, er den som genererer mest salg. I tillegg til Anne B. Ragde og «Alltid tilgivelse», er følgende nominert til bokhandlerprisen:

Kjemper mor Hjorth, Bjørnstad og Grytten

Ellen Vahr: «Gaven», Frode Grytten: «Menn som ingen treng», Helene Uri: «Hålke», Iben Akerlie: «Lars er LOL», Jan-Erik Fjell: «Lykkejegeren», Jørgen Jæger: «Fortielsen», Ketil Bjørnstad: «Verdens som var min. Syttitallet», Tore Renberg: «Du er så lys» og Vigdis Hjorth; «Arv og miljø».

Vant prisen i 2005

Anne B. Ragde vant Bokhandlerprisen for «Eremittkrepsene», andre bok i Neshov-serien, i 2005. Av årets nominerte har også Tore Renberg og Jan-Erik Fjell vunnet prisen tidligere. Vinneren offentliggjøres og prisen deles ut 15. november på Litteraturhuset i Oslo.

SJEKK HER: Disse har vunnet bokhandlerprisen tidligere