- Steder som Brukbar, Blæst og Familien har vært drevet av miljøet selv. Det har vært like mye steder å henge ut som scener. Jeg er usikker på om et nytt bygg kan erstatte det, sier Per Olav Hopsø (Ap), leder av kulturkomiteen i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Han er dermed ikke enig med sine politikerkolleger i kommunen, som er svært positive til Børre Johnsen og Stein Vanebos planer om et helt nytt hus på Solsiden med Trondheims nye mellomstore scene.

I et leserinnlegg i Adresseavisen i dag stiller Hopsø spørsmål om et nytt bygg med rockeprofil er det rette. Og vil det overleve når ikke Blæst, BrukBar eller Familien gjorde det?

- Det er ikke sikkert at det er dette byen eller miljøet ønsker eller trenger akkurat nå. Det kan ikke være vi på toppen som sier hva de unge skal gjøre, initativet må komme fra ungdommene selv, sier han.

Brukes mest på festivaler

Han synes det er problematisk å sammenligne det eventuelle «Rockhuset» med godt etablerte Dokkhuset, som vil bli liggende vegg i vegg med det nye huset.

- Dokkhuset er et helt annet konsept som ble startet fordi et annet miljø ønsket å vise seg frem. De har en sterk offentlig finansiering i bunnen og er blitt en institusjon i Trondheims kulturliv. Jeg regner med at rockmiljøet ikke er interessert i å institusjonalisere seg, men heller vil være fri og uavhengig.

Pstereosjef og styreleder for Byscenen Bård Flikke kaller forslaget et luftslott: - Ikke løsningen eller det Trondheim trenger

Hopsø sier fylkeskommunen har en ambisjon om å få frem flere aktører i musikkbransjen. I dag bruker de mesteparten av pengene satt av til formålet på festivaler der også trønderske artister får vist seg frem.

- Hvis miljøet mener vi må se på helårsarrangørene og ikke bare festivalene, så er vi med på den diskusjonen. Det er helt åpenbart at vi trenger scener i byen, men det er ikke det offentlige som skal gå inn for å få på plass et bygg. Da risikerer man å stå igjen med et hus ingen bruker.

- Miljøet må selv komme på banen. Det er alltid noen som har lyst til å starte opp, og med tid og stunder dukker de opp, sier Hopsø.

Dokkhuset overrasket

Daglig leder ved Dokkhuset Scene, Kristen Ramsøy-Halle, ble overrasket da han leste om planene i Adresseavisen lørdag.

- Jeg hadde gjerne sett at Vanebo og Johnsen hadde snakket med oss i forkant. Dokkparken, som er tomten det er snakk om, er interessant for oss også. Vi trenger en større backstage og flere kontorer, og vil melde oss på i forhold til en eventuell utvidet bruk av Dokkparken.

Ramsøy-Halle understreker at han er positiv til nyetablering i nabolaget, og er enig med Vanebo om at det eventuelle «Rockhuset» heller vil utfylle enn å konkurrere med Dokkhuset.

- For Nedre Elvehavn spesielt, og for konsertbyen Trondheim, er det viktig å få i gang en ny rockescene. Men det er viktig at et slikt hus blir forankret i de rette miljøene. For Nedre Elvehavn vil en ny scene føre til større fokus og økt interesse for det samlede konserttilbudet på Dokken, og vil være en viktig kontrast til kommersen på Solsiden.

Ønsker dialog

Ramsøy-Halle sier at Dokkhuset gjerne ønsker å gå i dialog med Vanebo og Johnsen.

- I utgangspunktet er vi ikke negative til å få dem til naboer. Men, blir det først byggeaktivitet i området, vil det aktualisere vårt behov i større grad. Det kan uansett være smart å ta det litt piano. Det er ikke sikkert at «Rockhuset» er den beste løsningen og plasseringen.

foto
Slik ser forslaget til «Rockhuset» ut. Foto: THOR WALTER ANDERSEN, ARC ARKITEKTER/DORA 3
foto
Daglig leder ved Dokkhuset Kristen Ramsøy-Halle ble overrasket da han leste om planene i Adresseavisen lørdag. Dokkhuset har selv planer for den aktuelle tomten, sier han. Foto: Kjell A. Olsen