Tre av Norges ledende konsertbookere har satt seg ned med lista over artistene som kommer til vår region i løpet av festivalsommeren.

Grunnlegger Jørgen Roll av Norwegian Wood i Oslo, Frank Nes ved Bergenfest og festivalsjef Lasse Pettersen for Buktafestivalen i Tromsø stopper alle opp ved samme navn.

– Det er ett virkelig scoop på denne lista, sier Roll.

– Han er et unikum, mener Nes.

– En essensiell del av den globale rockesjelen, hevder Pettersen.

– Frontfigur av Guds nåde

Mannen de snakker om er muligens tidenes frontfigur i et rockeband. En adonis med gullokker og sølvtunge, som i over et tiår ledet et av de største bandene fra rockens storhetstid.

Det dreier seg selvfølgelig om Robert Plant, frontfiguren i Led Zeppelin – en mann som i 35 år har gjort det han kan for å unngå å gjenforene det legendariske bandet. Det påstås at 66-åringen har takket nei til hundrevis av millioner for igjen å spille «Stairway to heaven», «Whole lotta love» og «Since I’ve been loving you» sammen med Jimmy Page og John Paul Jones. I stedet følger Plant sin egen muse, til Jimmy Pages stadig større fortvilelse.

Til Moldejazz i midten av juli, kommer derfor Plant som leder av bandet The Sensational Space Shifters.

– Jeg har sett Robert Plant på konsert én gang, og det er en av de beste konsertene jeg har vært på. Plant er en frontfigur av Guds nåde, sier Frank Nes i Bergen.

– Enorm integritet

Festivalbookerne mener det er en styrke at Plant nekter å gjenopplive Led Zeppelin bortsett fra ved helt spesielle anledninger.

– Zeppelin er en hellighet i musikkhistorien. Det er bra at han ikke rører ved det. Den tiden er forbi, sier Pettersen.

Det gjør Plant mer relevant i dag, mener han.

– Det gjør at han får en enorm integritet. Han gir fortsatt ut spennende musikk og utfordrer seg selv.

- Men hvis du hadde fått tilbud om et gjenforent Led Zeppelin…?

– Hehe, du sier noe, det ville vært vanskelig å motstå. Men det er uansett på annen skala enn det vi kan få til langt nord i Norge. Så jeg går fortsatt for Robert Plant solo.

Gamlegutta får ros

Plant er altså den soleklare eneren i sommerens konsertprogram. Men bak står stjernene på rekke og rad.

Både Sverresborgs Mark Knopfler og Olavsfestdagenes Sting faller i smak. Publikum har allerede signalisert at de er enige i ekspertenes dom. De 9400 billettene til konserten med Mr. Dire Straits ble revet vekk i løpet av én dag, mens 6000 billetter til «politimesteren» i Borggården i Trondheim forsvant på 20 minutter.

– Mark Knopfler er en personlig favoritt. Jeg har aldri sett ham live, men ville betalt mye for å gjøre det. Alle har godt av en konsert med Knopfler, sier buktasjef Pettersen.

Jørgen Roll er enig.

– I likhet med Robert Plant, er Knopfler en bærer av den vestlige kulturarven.

Etter en periode som mannen-alle-elsket-å-hate, er også Sting tilbake i varmen.

– Han har et fantastisk band der alle praktisk talt har doktorgrad på instrumentene sine. Sting har en monumental katalog å øse av. Han er ikke akkurat rockens redningsmann, men det betyr da ingen ting, sier Jørgen Roll.

Skryt til Highasakite

Men det er ikke bare tidligere vokalister i legendariske 70- og 80-tallsband som frister. Pstereo-klare Band of Horses blir også fullrost av konsertbookerne.

– Det er fristende å sitere det Elvis Costello sa om The Grateful Dead: «They make you immune to mud». Band of Horses er et slikt band, sier Roll.

Sjefen for Bergenfest er enig.

– Vi hadde dem på plakaten for to år siden. Det var en helt nydelig konsert som det bare er å glede seg til, sier Nes.

Også dobbeltkonserten med Röyksopp og Highasakite på Sverresborg i slutten av august kan bli et høydepunkt.

– Det høres ut som en veldig spennende kombinasjon av band. De er begge veldig gode live, og Highasakite er på vei til å bli en fullverdig headliner, sier Pettersen.

Svensker i trøbbel

De svenske 80-tallslegendene på lista får hardere medfart. Verken Roxette på Sverresborg eller Europe på Steinkjer-festivalen gir ekspertene tenning.

– Roxette fikk veldig hard medfart i danske medier nylig, sier Frank Nes med henvisning til danske Extrabladets konsertanmeldelse med tittelen «Tragisk gjensyn med Roxette». Under konserten var kreftrammede Marie Fredriksson tydelig redusert. Vokalisten satt på en stol under konserten og måtte støttes inn og ut av scenen.

Nes mener imidlertid at danske medier kan være i overkant strenge.

– Roxette har massevis av hits, så det kan jo bli en fin konsert.

Nes legger ikke skjul på at han syns bookingen av Europe til Steinkjerfestivalen er et kunstnerisk bomskudd.

– Det bør jeg nesten unngå å mene noe om…, sier Nes megetsigende.

– De har mange fans og en del hits da, de har det.

Kollegaen i Tromsø er mer positiv.

– Jeg kunne tenke meg å se Europe. Jeg har handlet taxfree på Gardermoen to ganger sammen med Joey Tempest. Han virket veldig trivelig, sier Lasse Pettersen.

Sinead O’Connor fremheves som en mulig underdog i konsertsommeren. Hennes forrige konsert i denne delen av landet var på den skjebnesvangre datoen 22. juli 2011. Publikum i Molde hadde andre ting å tenke på enn den irske sangeren den kvelden.

– Jeg har ikke hørt henne live på lenge, så det ville jeg gledet meg til å se henne under Olavsfestdagene. Hun har et stort navn og en fin katalog, sier Jørgen Roll.