Det blir oppfølgeren til «Divertimenti» (2008), «In folk style» (2010) og «Souvenir» (2012) som alle ble spilt inn samme sted – og som ga Lindberg Lyd/2L og Trondheimsolistene seks Grammy-nominasjoner, en Spellemannpris og en Spellemann-nominasjon.

Da vi besøker Selbu kirke er orkesteret i gang med å spille inn Stravinskys ballett «Apollon Musagète», «Apollo og gudene».

– Det er ikke det mest spilte verket av Stravinsky, og det finnes ikke veldig mange gode innspillinger. Det er litt av grunnen til at vi valgte det, sier kunstnerisk leder Øyvind Gimse, som sammen med Geir Inge Lotsberg og musikkprodusent Morten Lindeberg står bak utgivelsen. Platen vil i tillegg inneholde musikk av Benjamin Britten og Ralph Vaughan Williams.

Samarbeidet med 2L går helt tilbake til 1993 da Bjarne Fiskum ledet solistene. Siden 2006 har alle platene de har gitt ut sammen blitt spilt inn i kirken.

– Det er et veldig fint kirkerom med en passelig etterklang, sier Gimse, og klapper i hendene for å demonstrere.

Tør å eksperimentere

Blandingen av tre og stein reflekterer lyden tydelig. Treverket bidrar til at det dempes passelig, og at man får en naturlig varm, fin lyd, mener han. Samtidig gir det en helt annen arbeidsro å dra hit.

– Her senker vi skuldrene og slapper av på en helt annen måte, selv om det hender vi må vente på at en traktor skal passere utenfor.

Lindberg synes det er fantastisk morsomt å jobbe med Trondheimsolistene. Han tror det langvarige samarbeidet gir ekstra gode resultater.

– Når man bygger noe sammen og i trygge omgivelser, tør man å eksperimentere mer – og da hender det at det skjer noe morsomt, sier han.

Helt siden 2004 har 2L jobbet med surround-lyd. Det har gitt dem til sammen 20 Grammy-nominasjoner, 13 av disse i kategoriene «Best Engineered Album», «Best Surround Sound Album» og «Producer of the Year». Grammy regnes ofte som musikkens svar på Oscar-utdelingen.

Forgjengeren «Souvenir» var den første Blu ray-utgivelsen i verden spilt inn med tredimensjonal lyd. På «Variations» blir produksjonen enda mer detaljert.

Jobber for fremtiden

– Da vi spilte inn «Souvenir» gikk vi fra surround til 3D-lydformat, inspirert av kinoene, med såkalte høydekanaler fordelt på ni punkter. Nå legger vi til flere kanaler, 12 punkter, for å få et enda mer nyansert lydbilde. Det blir verdens første musikkproduksjon som er spilt inn på denne måten, forklarer Lindberg.

Han tror de som lager fremtidens musikkformater vil ha et ønske om å bruke deres innspillinger som demoer verden over.

– Det gir en ekstremt effektiv og lite kostnadskrevende markedsføring både av 2L og av Trondheimsolistene, sier Lindberg, som har et håp om ny Grammy-nominasjon – og kanskje til og med å få selve prisen for denne utgivelsen.

– Det er en høy bestilling. Men jeg vil tro platen er en veldig god kandidat, så det er ikke utenkelig.

Øyvind Gimse mener samarbeidet med 2L er gull verdt.

– Det har gitt oss sterkere legitimitet, mer oppmerksomhet og flere oppdrag internasjonalt, sier Øyvind Gimse.

«Variations» utgis i løpet av høsten.

Her tar Lindberg opp Stravinskys «Apollon Musagète» fra rommet bakerst i kirken. Foto: jens petter søraa
- Vi jobber for fremtiden og gjør noe nyskapende hver gang, sier produsent Morten Lindberg i 2L om samarbeidet med Trondheimsolistene. Foto: jens petter søraa