Nei det er jo ikke det. Men det var slik det ble for min del. La oss kalle det prisen for å få jobbe i Midt Norges frie stemme. Så hva har det kostet?

10 år – det er 2300 arbeidsdager. Hver dag opp den samme gørrkjedelige korridoren. Innrammet av støyskjermer og løvtrær i nyanser mellom brunt og grønt – alt etter årstid.

Kroppanbrua gir vakkert utsyn ned mot Nidelva, men det kan ikke nytes, men forsvinner i bakspeilet med 80 kilometer i timen. Vipene på jordet ved Sjetnemarka er vakre, men kan ikke se på dem heller, mens trafikken flyter i tre filer.

En Tesla blinker aggressivt med lyshornet. Jeg ligger bare i 95 kmt i venstrefila. Det er klart sjåføren må forbi slik at han når fram til neste bil som kjører for sakte i venstrefila. Og innsnevringen på toppen. Hva gjør man der? Ligger til høyre eller fletter til slutt. Skulle jeg svingt av ved City Syd? Skal jeg skifte fil selv om det er slapskanter på 10 cm? Kan du VÆR SÅ SNILL å bruke blinklys??

Det er brokker av virkelighet i byens lengste motorveibelagte oppoverbakke. Det har vært oppoverbakken min. Men snart er den ikke det lenger. Det er på tide å ta farvel. Det er på tide med en liten opptelling.

Okstadbakken er ca 2,5 kilometer. Den har jeg kjørt til jobb i 10 år – det blir altså 2300 ganger. Det er 5750 kilometer. Det er 57,5 mil med oppoverbakke. Nesten 6 millioner meter oppover. Det er mye motbakke for et tiårs arbeidsforhold. Nå må det innrømmes at jeg også har kjørt den samme bakken nedover på vei hjem fra jobb. Uten at det gjør saken noe bedre.

Jeg kjører sånn cirka i 80 kilometer i timen både opp og ned Okstad bakken. Det er 22,22 meter i sekundet. Ettersom bakken er 2500 meter bruker jeg litt under to minutter opp og to minutter ned. Fire minutter 2300 dager er 9200 minutter som er 153 timer som er seks døgn – eller fire uker med produktivt arbeid.

Samlet har jeg kjørt opp og ned Okstadbakken i cirka 1150 mil. Bilen min bruker 0,7 liter på mila under vanlig kjøring. Oppover Okstadbakken er ikke vanlig kjøring. Jeg har nok bruk 1000 liter bensin i Okstadbakken. En liter bensin koster 15 kroner. Jeg har kjøpt bensin for 15000 kroner for å kjøre Okstadbakken i seks døgn. Jeg får aldri tilbake de seks døgnene, den måneden med arbeidstimer eller de pengene.

Men det er greit, det. Jeg er ikke bitter. Jeg tar et kleent brudd. Det er slutt mellom oss, nå Okstadbakken. Jeg tilgir deg alt. Vi går videre hver til vårt. Fra og med i morgen skal du kun fungere som første motbakke på vei sørover.

Når jeg skal på ferie.