- Det er naturlig at vi gjør det sammen, sier Per Olav Hopsø, leder av komiteen for kultur, idrett, friluftsliv og folkehelse i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Kulturdepartementet har gitt Kulturrådet i oppdrag å vurdere flytting av administrative oppgaver ut av Oslo.

I en rapport skrevet av Fagadministrasjonen vurderes forskjellige forslag. Et av forslagene er å opprette et kontor på Vestlandet som skal jobbe med kulturnæringssatsing spesielt.

I rapporten er Bergen og Stavanger beskrevet som mulige steder å opprette kontoret på, Trondheim ble ikke nevnt.

Det er også foreslått å flytte enkelte oppgaver helt ut av Kulturrådets hender, slik som Statens utstillingsstipend og sekretariatsarbeidet for Memory of The World (Verdens dokumentarv).

Vil gjerne ha flere oppgaver til Trondheim

Onsdag 22. juni var Per Olav Hopsø i et møte med ordfører Rita Ottervik, rådmann i Trondheim kommune Morten Wolden og fylkesrådmann i Sør-Trøndelag fylkeskommune Odd Inge Mjøen, for å legge en plan om hvordan de skal vise politikerne at Trøndelag også er et aktuelt sted å flytte oppgavene til.

Hopsø forteller at de ikke bare sikter på å få kulturnæringsseksjonen til landsdelen, men også andre oppgaver hvis det blir aktuelt at flere kontor flyttes ut fra hovedstaden.

- Vi har forstått at det er mer enn opprettelsen av en kulturnæringsseksjon som skal lokaliseres utenfor Oslo, og kommer til å kjempe for at flere av oppgavene flyttes til Trondheim, sier han.

For å få dette til skal de samle inn dokumentasjon for å legge et grunnlag for sine argumenter. De vil jobbe med å dokumentere hva Trondheim har å tilby, og hvorfor nettopp dette er bra sett fra et nasjonalt synspunkt.

- Vi vil arbeide med å få frem at vi i Trondheim er et like bra forslag som Bergen og Stavanger, om ikke bedre, sier Hopsø.

Ikke god nok informasjon i rapporten

Han mener at forslaget om å opprette seksjon på Vestlandet vitner om at rapporten Fagadministrasjonen kom med ikke er god nok.

- I rapporten pekes det kun på Bergen og Stavanger som aktuelle kandidater for et kontor for kulturnæring, ikke resten av Norge og de miljøene som finnes der.

Vil ha Nord-Trøndelag med på laget

Hopsø forteller at de vil koble Nord-Trøndelag på i kampen om Kulturrådet etter sommerferien.

- Det er naturlig at vi gjør dette sammen slik at vi har et bredt politisk initiativ fra regionen opp mot regjering og storting, sier han.

Vil spre kulturmakten

Kulturminister Linda Hofstad Helleland forteller at ingenting er avgjort med tanke på opprettelsen av en kulturnæringsseksjon og dens plassering.

- Jeg må se på forslagene som er presentert, og se hvor vi har kompetanse innen denne næringen. Ingen konklusjoner er trukket ennå, jeg skal sette meg ned og gjøre mine egne vurderinger i samarbeid med embetsverket i departementet, forteller Hofstad Helleland.

Hun sier at det skjer mye bra i kulturlivet i Trondheim, men at hun ikke ønsker en lokaliseringsdebatt akkurat nå. Hun understreker at mye av kulturmakten er sentrert i Oslo-området.

- Målet er å spre kulturmakt mer rundt i Norge, sier hun.

- Jeg vet hvor mye kulturkompetanse vi har i Trondheim fordi jeg er fra distriktet selv. Det er høyt nivå både i våre institusjoner, og i det frie feltet. Vi må videre se på hva vi kan bygge på som gjør at vi styrker kulturlivet, forteller kulturministeren.

Kulturministeren sier at det skjer mye bra i kulturlivet i Trondheim og at det holder et høyt nivå. Hun ønsker ikke en lokaliseringsdebatt akkurat nå. Bildet er tatt i forbindelse med overrekking av pilegrimsstav 22. juni. Foto: Kim Nygård, Adresseavisen