Mandag 23. april er det premiere på andre sesong av «Westworld», 2016s store tv-serie-snakkis og HBOs største serie siden «Game of Thrones». Serieskaperne Jonathan Nolan og Lisa Joy skal alt ha skisser for fem sesonger klar. Det forklarer muligens seriens spesielle kombinasjon av action og vold, avansert fortellerstruktur og relativt langsom framdrift.

Ingrid Bolsø Berdals krigerdronning Armistice spilte en sentral rolle i siste episode av første sesong. Derfor er det litt overraskende at det tar såpass lenge før hun dukker opp i andre sesong. Særlig siden den ene av serieskaperne, Jonathan Nolan, i intervju har antydet at Bolsø Berdals figur vil få en større rolle i sesong 2. Uten å røpe for mye av handlingen, fortsetter andre sesong der første sesong slapp, samtidig som lerretet utvides, på flere plan.

Ved at serien både går fram og tilbake i tid og dessuten gjør flere besøk til verden utenfor fornøyelsesparken Westworld, bruker andre sesong ganske langt tid på å rulle ut sitt omfangsrike lerret. Nye personer introduseres, og det kastes mer lys over hva som har skjedd og noen av de sentrale figurene.

Nye og gamle koster: Jeffrey Wright(t.h) som Bernard får hjelp utenfra i kamp mot opprøret blant androidene i «Westworld». Andre sesong av serien får premiere på HBO mandag. Foto: HBO Nordic

Mens første sesong i stor grad var en smart kombinasjon av sci-fi og western med spenstig bruk av klisjeer, fortellerteori og menneskers fascinasjon for å leve seg inn i en annen tid, kan det virke som om andre sesong fyller på med mer av nesten alt. Mer vold, mer sex, men også dristig og kompleks utforskning av kunstig intelligens og forholdet mellom menneske og maskin, samt maskiner imellom.

Etter at vertene, eller androidene til forveksling lik mennesker i «Westworld» har gått fra å underholde mennesker i regi av parkens eiere og ansatte til å vende seg mot dem, blir serien stadig mørkere og blodigere. Det minker ikke blodbadet at samurai-teaseren i forrige sesong slår til, for å si det sånn.

50-årsjubileant «2001 – En Romodyssé» eller for den saks skyld «Blade Runner» blir slow cinema om kunstig intelligens og menneske mot maskin, sammenlignet med oppgiringen av vold og action i «Westworld 2». Det gjør muligens serien lettere å bli underholdt av, men også litt kaldere og vanskeligere å få tak på. Bolsø Berdal er en av flere sterke kvinneskikkelser. I de fem første episodene som denne anmeldelsen er basert på, er hun en ganske perifer bifigur. De fem siste episodene trenger stigning om sesongen skal bli like god som interessant.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også «Blodig finale med Ingrid»