Kristin Skogen trodde hun var ferdig med konkurranser for en stund. Så ringte telefonen.

- Jeg fikk et kvarter på å bestemme meg for om jeg ville bli med til EM i Frankrike. Jeg var litt fortvilet, sier Skogen.

Hun hadde vært i konkurransemodus siden sommeren, og trengte å komme seg i den vante tralten igjen.

- Vil du angre hvis du sier nei? spurte samboeren hennes.

- Ja, svarte Skogen.

Fem dager senere reiste hun til Lille i Frankrike for å hevde seg i Yrkes-EM sammen med 16 andre kokker.

Kastet i det

Etter tre intense dager med kokkelering, sitter Skogen igjen med to bronemedaljer: Én individuell og én for team med servitør.

- Jeg hadde aldri trodd det, hvis noen hadde sagt at jeg skulle reise til Frankrike og ta to medaljer. Det gikk over all forventning.

Hun deltok i kokke-NM for knappe to uker siden, men nådde ikke opp den gang. Deltakelsen i Yrkes-EM skyldes at deltakeren som opprinnelig skulle være med ikke kunne delta.

- Jeg ble kastet inn i det. Heldigvis var jeg fortsatt i konkurransemodus etter NM, sier Skogen, som til vanlig jobber ved To rom og kjøkken i Trondheim.

Skrekkslagen

Mesterskapet besto av sju moduler over tre dager:

Dag 1:

  • Varm fisk og hollandaisesaus til forrett.

  • Varmt kjøtt og tre garnish-sauser til hovedrett.

  • Eplekake til dessert.

Dag 2:

  • Klassisk fransk, klar suppe til forrett.

  • Lammekarré til hovedrett.

  • Syltetøy av rabarbra og to klassiske franske kjeks som tilbehør til ost.

Dag 3:

  • Sjømattallerken med kald, varm og en valgfri variant, med majones.

- Da jeg først fikk oppgaven klasket foran meg, ble jeg skrekkslagen. Med fem dager til avreise var det kanskje ikke så rart. Jeg bestemte meg for å ta én dag av gangen, og bare kjøre på, sier Skogen.

Skal slappe av

Mandag morgen var den unge kokken på vei tilbake til Norge igjen. Hun er rask med å si hva hun gleder seg mest til fremover:

- Jeg ser frem til å komme hjem og slappe av, og gå på jobb uten konkurranse som et stressmoment, sier Skogen.