Denne gangen er det det franske dramaet «En langvarig forlovelse» som skal vises. Regissøren av filmen, Jean-Pierre Jeunet, står blant annet bak publikumssuksessen «Den fabelaktige Amelie fra Montmartre» (2001). I «En langvarig forlovelse» møter vi nok en gang Audrey Tatou (den fabelaktige Amelie) i hovedrollen.

Filmen vises på Prinsen Kinosenter mandag 10. januar klokken 17.30.

Om innholdet i filmen

Mathilde nekter å tro at forloveden hennes ble henrettet under første verdenskrig. Bevæpnet med usvikelig håp og besluttsomhet prøver hun å flette sammen alle løse tråder for å finne ham. Labyrinten av motstridende historier har tilsynelatende ingen utgang, men Mathildes tålmodighet kjenner ingen grenser.

I 1919 er Mathilde 19 år. To år tidligere reiste hennes kjære Manech til krigsfronten ved Somme. Som flere millioner andre døde han på «ærens slagmark». Mathilde vil ikke godta dette. Hun ville visst det om Manech var død!

Hun klamrer seg til denne fornemmelsen som om det er den eneste forbindelsen til sin elskede. Det spiller ingen rolle at en tidligere sersjant har fortalt henne at Manech møtte døden i ingenmannsland – sammen med fire soldater som var dømt til døden for selvskading.

Sammen med en privatdetektiv begynner hun å sette sammen et helt bilde av en historie som har gått i knas. Falske forhåpninger og usikkerhet kan ikke stanse henne. Sakte siver sannheten ut om det som rammet Manech og de fire kameratene hans. Mathilde innser at den offisielle versjonen av historien er preget av løgner og bedrag. Men er det dermed sagt at Manech fortsatt lever?

Drømmen om en film

Foruten å være et av fransk films mest ambisiøse og uvanlige prosjekter, er «En langvarig forlovelse» også realiseringen av en ti år gammel drøm for regissør Jean-Pierre Jeunet. Allerede tidlig på 90-tallet ønsket han å overføre Sébastien Japrisots roman til filmduken. Problemet var at Warner Bros. hadde rettighetene til boken.

Jean-Pierre Jeunet visste at han, som bare hadde lagd én «liten» film i Frankrike, ville ha problemer med å sikre seg rettighetene. Derfor lot han drømmen bero. Ti år senere hadde suksessen med «Den fabelaktige Amelie fra Montmartre» endret situasjonen.

Warner Bros. hadde fortsatt rettighetene til romanen, og selskapet planla å lage en film. Ønsket om å overføre Japrisots bok til film hadde blitt enda sterkere for Jeunet etter at han fant den ideelle skuespilleren til rollen som Mathilde: Audrey Tautou, som var den fabelaktige Amelie.

Hun ville gjerne lage en film til med Jeunet, så lenge staben var den samme. Jeunet bestemte seg for at «En langvarig forlovelse» skulle filmes i Frankrike, på fransk, med franske skuespillere og fransk stab. Warner Bros. aksepterte kravet. Drømmen kunne oppfylles.

Kjent amerikaner på fransk

Som vanlig har Jean-Pierre Jeunet satt sammen et variert ensemble skuespillere. Audrey Tautou omgis av faste folk som Dominique Pinon, Ticky Holgado, Jean-Claude Dreyfus og Urbain Cancelier, men det var også mange nye fjes å se. Blant disse var den dobbelte Oscar-vinneren Jodie Foster.

Da «Den fabelaktige Amelie fra Montmartre» ble lansert, sa Jodie Foster til Jean-Pierre Jeunet at hun gjerne ville arbeide for ham, og hun takket ja til en liten, men viktig rolle, som hun spilte på fransk.

Jeunet testet en rekke unge franske skuespillere for rollen som Manech, Mathildes elskede. Han nølte ikke et øyeblikk med å velge Gaspard Ulliel, som han hadde oppdaget i Michel Blancs film «Summer Things». Ulliel ble senere nominert til en César-pris for Mest lovende mannlige skuespiller for rollen i André Téchinés «Strayed».

Om regissøren

Jean-Pierre Jeunet er blitt kjent for sine visuelt overdådige, fabulerende filmer. Gjennombruddet kom med burleske «Delikatessen» (1991). Han fulgte opp med Gullpalme-nominerte «De fortapte barns by» (1995), der Marc Caro delte regiansvaret.

Jeunet holdt seg til science fiction også i 1997, da han regisserte «Alien: Oppstandelsen», fjerde del i den klassiske serien om det utenomjordiske monsteret. «Den fabelaktige Amelie fra Montmartre» ble Oscar-nominert for Beste utenlandske film, Beste manus, Beste fotografering, Beste lyd og Beste scenografi. Filmen vant som Årets utenlandske spillefilm under Amandautdelingen i Norge.

Om hovedrolleinnhaveren

Audrey Tautou brente seg fast på netthinnen hos millioner av kinogjengere med tittelrollen i «Den fabelaktige Amelie fra Montmartre». To år tidligere vant Tautou en César-pris i kategorien Mest lovende kvinnelige skuespiller for «Venus beauty institute» (1999). Hun fikk også god kritikk for Stephen Frears’ drama om ulovlig innvandring i London, «Dirty Pretty Things» (2002).

Slik skaffer du deg billetter

Meld deg inn i trondheimpuls, for å eksempel ved å sende en mail til kinopuls@adresseavisen.no. Da vil du få en e-post som du må ta med deg til billettluka i Prinsen Kinosenter. Hvert medlem av Kinopuls kan få to billetter hver.

Det gjelder å være tidlig ute. Av erfaring vet vi at billettene forsvinner raskt. Vi anbefaler at du ikke henter billetter før du er helt sikker på at du har anledning til å se filmen.

Åpningstider billettluka Prinsen kinosenter:

Mandag - fredag 11.00 - 21.15

Lørdag og søndag 12.15 - 21.15