- N-Gage selger fremdeles, men var ingen suksess når det gjaldt å utvikle en ny kategori, uttalte Nokias strategisjef Antii Vasara nylig til nettstedet Vnunet. Nokia går nå ut og bekrefter ryktene om at det ikke vil bli drevet noe videreutvikling på plattformen. Noe som i klartekst betyr at Nokia nå legger N-Gage død. Nokia informerer videre at at spillprogramvaren til N-Gage nå vil integreres i Series 60-operativsystemet for mobiler. Noe som skulle bety at langt flere i tiden framover vil få tilgang til N-Gage spillene.

Nokia presiserer alikevel at de akter å fortsette støtten av både N-Gage og N-Gage QD og at online-tjenesten N-Gage Arena fortsatt vil holdes i live.

Et dykk i ukjent farvann

Nokias N-Gage ble lansert med brask og bram den 7. oktober 2003. N-Gage var mobiltelefonen som rev ned alle gjerdene og forsøkte å kombinere den stadig voksende interessen for spill på mobilen med de mer tradisjonelle spillkonsollene. Og uansett hva man måtte mene om resultatet så var Nokias forsøk på å pløye ny mark i det minste et modig svalestup ut i forbrukerelektronikkens viltvoksende jungel.

Med en Taco i øret

N-Gage ble mottatt av interesse av både pressen og spill-entusiastene, men den jevne mobilkjøperen trakk på skuldrene av den flate Taco-lignende mobiltelefonen som på ingen måte kunne sies å være forbrukervennlig. En sak var at du så ut som om du snakket inn i et Taco-skjell når du brukte N-Gage som telefon, en annen var den vertikal-vendte skjermen som på ingen måte ytet spillene rettferdighet. Og når Nokia i tillegg ikke hadde tatt seg bryet med å integrere skikkelig 3D-grafikk i sitt bittelille spillkonsoll var floppen et faktum.

Kunsten å redde stumpene

Et drøyt år senere dukket N-Gage QD opp. Et forsøk fra Nokia om å redde stumpene. N-Gage hadde på ingen måte oppfylt markedspotensialet som Nokia mente var å finne for en spillmobil. N-Gage QD var på mange måter et skritt i riktig retning. Den var nå blitt rundere og langt mindre enn "Taco-mobilen". Et stort pluss i margen ble også tilskrevet Nokia for at brukerne nå slapp å åpne bakdekselet og fjerne batteriet for å kunne skifte spill. Men ennå var N-Gage langt fra perfekt. Nokia holdt standhaftig på beslutningen om en vertikal skjerm og utelatelsen av 3D-grafikk. Og offentliggjøringen av den neste generasjons håndholdt spillkonsoll i form av Nintendo DS og PSP gjorde at N-Gage QD framsto som både bakstreversk og "gammeldags" i forhold til de kommende konkurrentene.

N-Gage solgte fortsatt en i et respektabelt antall flere steder i verden, men mangelen på de virkelige gode titlene ble mer og mer synlig for publikum. Kun det turbaserte og N-Gage eksklusive strategispillet "Pathway to Glory" klarte å tilrane seg pressen og brukernes oppmerksomhet en stakkat stund. Og da PSP ble vist fram under E3 i Los Angeles den 11. mai 2004 var spillmobilens "15 minutes of fame" over.