C More

Utvalget av julefilmer på C More er ikke det mest imponerende. Her går det mest i amerikanske romantiske komedier av den typen de fleste av oss ikke har hørt om. Men kanalen har to knallgode filmer. Disse er:

Fanny og Alexander

Ingmar Bergmans magnus opus. Historien om familien Ekdahl og i særdeleshet om søsknene Fanny og Alexander som opplever at moren gifter seg med en streng og asketisk biskop etter at faren dør, er forlengst blitt en klassiker. Bare åpningsscenen fra den overdådige julefeiringen i familiens storslåtte bygård er til å ta pusten av deg. En klassiker med stor K. En film som tåler gjensyn minst en gang i året.

Tomten är far til alla barnen

Eller Utro med nissen som den heter på norsk. En annen svensk julefilmklassiker. Peter Haber ( Beck) er perfekt i denne komedien som er noe av det morsomste som har kommet fra Sverige.

Øvrige julefilmer på C More:

Christmas Land

Christmas under Wraps

A Prince for Christmas

12 Gifts for Christmas

A Belle for Christmas

Broadcasting Christmas

A Perfect Christmas List

The Holiday Tree

I'm Not Ready for  Christmas

O, jul med din glede

Viaplay

Her står det litt bedre til. Viaplay kan friste med en rykende fersk kinofilm fra 2017 i tillegg til en håndfull jule-klassikere.

Office Christmas Party

Amerikanerne bruker gjerne uttrykket «batshit crazy» når noe er fullstendig over toppen. Og Office Christmas Party passer denne betegnelsen som hånd i hanske. Jennifer Aniston ( Friends), T. J. Miller ( Silicon Valley) og Jason Bateman ( Horrible Bosses) spiller hovedrollene i denne klassiske fest-på-kontoret -komedien der det meste går langt over styr. Litt anmasende, men mest morsomt.

Love The Coopers

Nyere familiefilm av det litt alternative slaget. Et stjerneensemble med John  Goodman, Diane Keaton og Steve Martin leder an til en feiring av det som typisk nok er en dysfunksjonel amerikansk familie. Litt morsom, litt ettertenksom, men mest av alt fabelaktige skuespillere som for en gangs skyld har et godt manus å jobbe med.

Peiskos

Halvannen time med....ja, du gjetter det sikkert, peiskos. Alternativt kan du bare sette denne traileren på repeat eller...ja, du vet, tenne opp i peisen.

Nå er det jul igjen

Juleklassiker fra 1994 med Tim Allen. Scott Calvin er en skilt pappa, uten særlig anlegg for å være far. Han gjør det meste galt, inkludert å skremme den virkelige julenissen, som faller ned fra taket og slår seg. Dermed må Scott ta hans plass, og plutselig befinner han seg i julenisseverkstedet for å forberede neste jul. Så sukkersøtt at det nesten er til å bli kvalm av, men bare nesten.

Øvrige julefilmer på Viaplay:

Christmas in Wonderland

Den magiske julaften

Disney's A Christmas Carol

Disney's Julenissen

Disney's Julenissen 3

Almost Christmas

Muppetenes Julefortelling

Vi sees til jul

Netflix

Men som du sikkert allerede har gjettet så er utvalget hos C More og Viaplay bare som en appertif å regne sammenlignet med Netflix. Her finner du et nesten utømmelig lager av julefilmer. Faktisk så mange at vi til slutt måtte gi opp å ramse opp alle sammen. Men her er det som etter vår mening er de beste.

Polarekspressen

En moderne animasjonsklassiker. En historie der en ung gutt får en  ny tro på julen etter en togreise til Nordpolen på juleaften. Med bl.a. Tom Hanks.

The Night Before

En real gutta-på-byen - historie med Seth Rogen, Joseph Gordon-Levitt og Anthony Mackie i rollene som college-kameratene som begynner å føle alderen og voksenlivet på kroppen. Ikke en julefilm i klassisk forstand, men mer en typisk Seth Rogen -film med alt det fører med seg av sex, dop og festing. Absolutt ikke en du ser sammen med barna.

Fred Clause

Denne er like morsom selv ti år etter. Vince Vaughan spiller Fred Clause, julenissen sløve storebror som må ta over forpliktelsene.

A Very Murray Christmas

En av de merkeligste jule-spesialer som noensinne er laget. Netflix ga Bill Murray frie tøyler til å lage denne timeslange «filmen» der en rekke amerikanske kjendiser synger gamle julesanger med det nebbet de har. Det er både grusomt og grusomt morsomt.

Pottersville

En litt annerledes julefilm, men med et strålende ensemble. Michael Shannon, Ron Pearlman og Ian McShane spiller hovedrollene i denne lett bisarre, men hjertevarme filmen der en mann blir tatt for å være Bigfoot etter å ha rast gjennom byen i fylla iført et gorillakostyme.

Frost

En av de aller beste animasjonsfilmene fra Disney på mange, mange år. Har du ikke sett denne ennå? Hva venter du på?

Vi tipser også om at Netflix har en en drøss med animasjonsfilmer fra både Pixar, Dreamworks og Disney liggende klar. Vi nevner i fleng:

Finding Dory

Finding Nemo

Up

Shrek

Shrek 2

Shrek 3

Shrek - Lykkelig alle sine dager

Dragetreneren

Kung Fu Panda

Madagascar

Madagascar 2

Madagascar 3

Happy Feet

Pus med støvler

og mange, mange flere. Bare disse alene trenger du hele jula og langt mesteparten av januar for å rekke å se.

Øvrige julefilmer på Netflix det kan være verdt å få med seg:

Jul i El Camino

Deck the Halls

Juleprinsen

Duften av Kvinne

The Family Man

How Sarah Got Her Wings