Muslimene er en miljøforurensning, sier Hans Rotmo til Trønder-Avisa lørdag. Til adressa.no sier Rotmo at det er et adelsmerke å bli kalt rasist og muslimfiendtlig. Ordfører i Verdal, Bjørn Iversen (Ap), er sterkt uenig med Rotmo i hans syn på muslimer.

– Jeg vil ikke gå inn i en stor debatt med Rotmo, men han tar for sterkt i og bruker for harde ord. Jeg er enig med Rotmo i at vi skal reagere på overtramp fra muslimer, men vi kan ikke skjære alle over en kam slik han gjør her. Selv sier Iversen at han står på den jevne norske linja og ser at verden blir mer global. Likevel mener han at folk i Verdal er stolte av Rotmo.

– En god verdaling

– Jeg setter pris på Hans Rotmo. Han er en god verdaling og har tilført norsk distriktskultur mye. Vømmøldalen var en markering fra Distrikts-Norge mot sentralisering. Med Vømmøl slo han gjennom nasjonalt, og vi retta ryggen og var stolte av å høre vår egen dialekt i sangene til Rotmo.

Ordfører Iversen mener verdalingene er et sindig folk som tar dette med fatning, og tror ikke dette får noen betydning for Vømmølfestivalen. Selv om han er uenig når Rotmo sier at muslimer er miljøforurensning, så tror han ikke arven fra Vømmøldalen rokkes av dette.

Vømmøltalsmann vil ikke mene noe

Talsmann for Vømmølfestivalen Leif Johannes Sagen vil ikke mene noe som helst om Rotmos uttalelser om muslimer.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Hans Rotmo, «de» og «vi»

– Det er en sak Rotmo må svare for. Det er ikke noe vi i Vømmølfestivalen mener noe om. Vi velger å forholde oss til Vømmøluniverset og ikke til hans forhold og meninger om muslimer.

Sagen slår fast at de denne helgen også feirer Rotmo som opphav til Vømmøluniverset, men han vil ikke ha noen mening om Rotmos synspunkt på muslimer.

– Men det er ikke noe nytt i disse synspunktene til Rotmo, sier Sagen.